Денков няма да прави компромиси с ДПС

Денков няма да прави компромиси с ДПС
A A+ A++ A

Не партийните лидери ще определят кой министър да бъде сменен през предстоящата през март месец ротация, като промяна в състава не може да стане без съгласието на сегашния премиер Николай Денков.

Това заяви самият министър-председател в рамките на превърналия се в традиционен ежемесечен отчет на свършеното от кабинета. Предаваното онлайн събитие се случва 7 месеца след раждането на кабинета "Денков" и 2 месеца преди очакваната ротация между Денков и Мария Габриел, като премиерът отговори на подбрани въпроси от граждани по актуалните за държавата теми.

Същевременно утре пък започват разговорите на ниво партийните лидери от "сглобката" разговори именно за предстоящата ротация и бъдещето на кабинета, като този път са включени и от ДПС, които, поне де юре, не са част от кабинета.

"Това, което е договорено още при съставянето на правителството, е, че министри ще бъдат сменяни само ако двамата с Мария Габриел сме съгласни, че трябва да се направи смяна", подчерта Денков, акцентирайки именно на това, че решенията за рокади нямало да бъдат взимани без неговото "да".

Денков вече бил направил анализ кой министър как се е справил с ресорната си управленска програма, като в следващите дни щял да обсъди това с Мария Габриел, а след това, ако трябва и с партийните лидери.

Според премиерът е много по-добре министрите да останат на поста си, тъй като управленската програма била за 18 месеца, а при ротацията този срок ще само на половина, което е значително по-кратко време.

Както отговори и на въпрос на News.bg в края на миналата седмица, Денков бе категоричен - след ротацията ще остане вицепремиер, а що се касае до възможността Асен Василев също да заеме вицепремиерско кресло - то нямал нищо против.

Каква точно ще е ролята на ДПС в обсъждането и взимането на решения за ротацията, Денков не конкретизира, а посочи - обсъждането с тях било важно, ако се търси тяхната подкрепа за следващия кабинет. Но подчерта - нямало да се правят компромиси.

"Няма да се правят компромиси със състава на Министерски съвет заради ДПС. Достатъчно е мнозинството на ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС. Ако ДПС е готово да подкрепи състав, който ние смятаме за добър, това би било допълнителна екстра", отсече министър-председателят.

ПП/ДБ вече имат кандидат, който да запълни едно от двете вакантни места в Конституционния съд, като той ще е експерт юрист, а не съпредседателя на ДСБ Атанас Атанасов, коментира друга актуална тема Денков, непосочвайки обаче конкретно име.

Премиерът отново коментира и действията на президента Радев по сезиране на Конституционния съд след промените във върховния закон, като според него те са продиктувани от секването на възможността за еднолична президентска власт при служебни кабинети.

"Това е обяснимо. Това, което е скандално обаче е начинът, по който го прави. Езикът, който използва, е абсолютно неприемлив за президент, който трябва да олицетворява единението на нацията. Той се държи като опозиционен лидер, ако иска да използва този език, да излезе и да направи партия", размаха пръст към държавния глава и бившия си началник по време на служебните кабинети Денков.

Влезе се и в обичайната в последните дни реторика за ползите от предстоящото ни влизане в Шенген, но не обаче и по суша, където е основният трафик. Сред първите ползи Денков изтъкна - десетки хиляди българи пътували всеки месец със самолети и трябвало да стоят по 20-30 минути на опашки. "Това е и огромно облекчение за туризма например, много по-лесно е да привличаш туристи, когато те знаят, че ще влязат по-лесно".

Премиерът определи и като "измислица", че хиляди мигранти ще бъдат върнати в България, лансирана от хора, които искали да омаловажат постижението на правителството.

#Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници