Турският външен министър Давутоглу заминава в Газа

Турският външен министър Давутоглу заминава в Газа
Ахмет Давутоглу, който определи израелската офанзива в Ивицата като „престъпление срещу човечеството", се съгласи да пътува до Газа. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу ще посети Ивицата Газа, съобщиха властите в Анкара.

Въздушните удари между Израел и групировката ХАМАС, която управлява палестинския анклав, продължават вече шести ден.

До вечерта в неделя по данни на военните от двете страни на конфликта, от Ивицата Газа към бяха изстреляни повече от 800 ракети, а Израел бе отвърнал с атаки на повече от 1000 цели.

Международната общност призова за примирие, но премиерът на Израел обяви, че държавата има готовност да засили офанзивата срещу Ивицата Газа.

Традиционният партньор на Израел – САЩ, в лицето на президента Барак Обама подкрепи операцията „Стълб на отбраната" с аргумента, че Израел има право да защити населението си от атаките на ХАМАС.

„Рано или късно на Израел ще бъде потърсена отговорност за невинните жертви в Ивицата Газа," предупреди премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Той заяви това в Кайро, където е на посещение във връзка с израелските удари срещу Газа, които силно повишиха напрежението в региона.

Реджеп Тайип Ердоган разговаря по този повод с египетския президент Мохамед Мурси.

След разговора турският премиер подчерта че Израел превръща Близкия Изток в море от кръв и заяви, че мир не може да се изгражда върху море от кости и кръв.

Мурси пък изтъкна, че Израел е окупатор на палестински територии а страните и лидерите в региона вече са се променили.

Пътуването на външния министър Ахмет Давутоглу е част от инициативата на Арабската лига в подкрепа на Ивицата Газа, предаде Анадолската агенция.

Говорител на турското МВнР потвърди информацията, но не даде повече подробности.

Ахмет Давутоглу, който определи израелската офанзива в Ивицата като „престъпление срещу човечеството", се съгласи да пътува до Газа след среща с лидера на ХАМАС Халед Мешал в Кайро.

#Израел #Ивицата Газа #Турция #Ахмед Давутоглу #министър на външните работи #Бенямин Нетаняху #премиер на Израел #Барак Обама #Президент на САЩ #Мохамед Мурси #президент на Египет #Хамас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници