Фекална трансплантация спасява живот

Фекална трансплантация спасява живот
A A+ A++ A

Най-вероятно ви звучи абсурдно, но поставянето в дебелото черво на Кейтлин Хънтър на изпражнение от майка й е причина за спасяване на живота й, предаде CNN.

Кейтлин претърпява сериозна автомобилна катастрофа, при която чупи таз, има разкъсване на черния дроб и дебелото черво, счупване на всички 10 пръста на краката. Последва продължително болнично лечение и няколкомесечен прием на антибиотици за превенция на инфекция.

В резултат се развива тежка чревна дисбактериоза и инфекция на дебелото черво с Clostridium difficile. Тази бактерия е известна на лекарите с нейната голяма устойчивост към антибиотици и изключително трудното лечение на причинените от нея инфекции. Не е рядкост подобна инфекция да завърши летално.

Ето защо след неколкократни антибиотични курсове без резултат лекарите решават да приложат нов метод – трансплантация на фекалии.

Майката на Кейтлин дарява свое изпражнение, което с помощта на колоноскопия гастроентерологът поставя в дебелото черво на Кейтлин. Няколко месеца по-късно Кейтлин е излекувана.

Учените смятат, че успехът на подобен вид лечение се дължи на бактериите, които живеят в изпражненията на здравите хора. Веднъж поставени в дебелото черво, те успяват да „надвият“ болестотворните организми и да възстановят нормалната флора на червата. Методът е нов, но вече има положителни резултати от проучване върху 77 пациенти с инфекции от C.difficile. Излекуване се наблюдава при 91% от пациентите само след единична фекална трансплантация.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници