Четири пъти повече желаещи за саниране, отколкото има средства в държавата

Четири пъти повече желаещи за саниране, отколкото има средства в държавата
A A+ A++ A

Има четири пъти повече желаещи за саниране, отколкото средства. Нормално е да се появи недоволство у всички. Ако получим сигнали, че дадени сертификати не отговарят на изискванията, ще спрем проектите в нарушение. Това каза в ефира на NOVA NEWS Добромир Василев, директор на дирекция "Жилищна политика" в МРРБ.

"Нашата главна цел е икономия на енергия на база сертификати за енергийна ефективност. За да премахнем субективния фактор, оценката се базира на официални документи. Информационната система изчислява оценката на конкретния блок на основа на отделните критерии. Сред тях са ефективността на инвестицията, енергийната ефективност и големина на сградата. За саниране са кандидатствали 3000 сгради. За тях са нужни 4 млрд., а имаме 1,1 млрд., плюс още 700 милиона. За целия сграден фонд у нас са необходдими общо над 50 млрд. лева", обясни Василев.

Според него сертификатите се изготвят от енергийни одитори с лиценз. "Те се наемат от етажната собственост. Не може всеки да направи обследване. Ако има манипулации, това може да установи Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Изпратихме за преглед 1200 сертификата клас "А" на АУЕР още през август. Те ни върнаха, че няма сериозни разминавания и пропуски. Предстои етап 2, където се предвиждат още 300 милиона за сгради с енергийна ефективност", обясни Василев.

#саниране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници