"По-харесван от Лена и Лорер": Минчев води във вътрешната социология на ПП

"По-харесван от Лена и Лорер": Минчев води във вътрешната социология на ПП
A A+ A++ A

Бившият парламентарен шеф и претендент за следващ във “вътрешна” конкуренция с Атанас Атанасов - Никола Минчев, води по рейтинг сред депутатите на ПП-ДБ според социология, която партията му е поръчала.

“24 часа” научи, че младият юрист получава при декемврийския сондаж 24% одобрение и малко под 36% неодобрение - един много добър резултат за днешните политически реалности.
Настимир Ананиев, ПП-ДБ: Ще има ротации

Следват го Даниел Лорер със 17% и Лена Бориславова с 15,4.

При Лена обаче негативните оценки са 56,1%.

Високо неодобрение събира и лидерът на “Да, България” Христо Иванов - цели 60 на сто. Иначе съпредседателят на коалицията се мери по харесване с Лена и Лорер - одобряват го 15% от анкетираните. Проучването, направено по поръчка на “Промяната” обаче не е претеглило електоралната любов към ген. Атанасов. То е изготвено преди да стане ясно, че и двамата с Минчев желаят шефския стол в НС от Росен Желязков след ротацията.

Генералът вчера потвърди новината на “24 часа”, че няма да е кандидат за конституционен съдия. Неофициално стана ясно, лидерите на коалицията в замяна давали подкрепата си той да стане председател на парламента, но Никола Минчев се изненадал от това и настоял въпросът да се реши с гласуване в групата.

Още не е обсъждано в ПП-ДБ кой ще поеме поста, коментира лидерът на ДСБ пред Нова тв в понеделник.

Всеки 6-и избирател харесва и единствения към момента евродепутат от ПП-ДБ Радан Кънев. Пламенният Явор Божанков, преминал от социалистите към “Промяната”, пък събира над 13 на сто одобрение при 41,5% негативни оценки. Настимир Ананиев е с 10 на сто почитатели и 40%, които не го харесват. Най-непознат сред тестваните депутати е Йордан Терзийски - одобряван от 7% и неизвестен на 61 на сто.

Приблизително същата класация се повтаря при въпрос “Бихте ли гласували за...”, ако тези хора са издигнати за евродепутати. Води Никола Минчев с 18,4% потенциален вот, следва Данииел Лорер с 12,2.

Рейтингът на настоящия зам.-председател на парламента Минчев като потенциален водач на евролиста е съизмерим с процента на ПП-ДБ при въпроса ако сега има избори за НС, за кого бихте гласували. 19,1 посочват коалицията на десните и “Промяната”.

Запазва се дистанцията с ГЕРБ, както и настоящото разпределение на политическите сили в парламента. Коалицията ГЕРБ-СДС има 24,3%. “Възраждане” събира 15,2, ДПС - 13,9%.

Наблюдава се обаче тревожен за ПП-ДБ отлив на избиратели - 24,3 на сто от анкетираните са гласували за формацията на 3 април м.г., тоест сега готовите пак да го направят са с над 5% по-малко.

73:27 в полза на ПП се разпределят симпатиите на избирателите към двете партии в коалицията на мандатоносителите.

Активността за евровота към момента е 37,6%, а 1/4 от българите твърдо заявяват, че няма да гласуват. Други 25% се колебаят.

Превес има явяването на ПП и ДБ заедно - препоръчват го близо 24% от избирателите. Според 15 на сто пък “Промяната” трябва да отиде самостоятелно. Тук колебанието/незаинтересоваността е доста висока - над 61% не знаят или не могат да преценят.

На уточняващ въпрос губят или печелят двете формации от съюза си близо 27% виждат в него полза. Според 16,6 и двете страни търпят щети, а близо половината запитани не могат да преценят. 7,3% сочат, че ползата е за ПП, а вредата - за ДБ, според 2,7% е обратното.

Вдигане на доходите е топприоритетът за хората - казват го 1/4 от българите. Следва корупцията, но посочена едва от 11%, после са социалните политики, демографската криза, раздвижване на икономиката и добро здравеопазване, а не “търговия” със здраве.

Едва 0,7% при този отворен въпрос поставят влизането ни в Шенген като най-важния въпрос, с който един политик трябва да се ангажира, за да гласуват за него. Но все пак проучването е правено малко преди новината за приемането ни по въздух и вода и връщането на темата “Шенген” в обществения фокус.

#Никола Минчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници