Понта заплаши с вето бюджета на ЕС за 2014-2020 г., Бъсеску го критикува

Понта заплаши с вето бюджета на ЕС за 2014-2020 г., Бъсеску го критикува
Президентът Бъсеску отправи остра критика по адрес на премиера и поиска от всички политици да престанат с безотговорните изявления, които правят уязвима позицията на Румъния в рамките на преговорите за следващия бюджет на ЕС и вредят на имиджа на страната
A A+ A++ A

Румънският премиер Виктор Понта стана поредният лидер в Европейския съюз, който заплаши да постави вето на европейския бюджет за 2014-2020 г., ако той не е изгоден за страната му.

Решението на Понта предизвика остра реакция на президента Траян Бъсеску, който заяви, че тази позиция не е официалната на Румъния, съобщиха БТА и „Дневник", позовавайки се на румънската преса.

Президентът Бъсеску отправи остра критика по адрес на премиера и поиска от всички политици да престанат с безотговорните изявления, които правят уязвима позицията на Румъния в рамките на преговорите за следващия бюджет на ЕС и вредят на имиджа на страната в международен план, което има ефект основно върху инвеститорите, пише вестник „Евениментул зилей".

Понта заяви в събота, че Румъния щяла да си помисли много сериозно, ако някой й бе казал през 2007 г. „Вижте, няма да имате нито пътища, нито болници, нито земеделие като на Запад, но ще ви направим Национална агенция по прозрачност и Национална дирекция за борба с корупцията".

„Румъния трябва да каже категорично „не", заяви Понта и изчисли, че намаление на бюджета би означавало „с 400 евро по-малко за всеки румънски гражданин".

По този повод президентската администрация излезе със съобщение, в което тези изявления са окачествени като „антиевропейски" и се посочва, че те „не представляват официалната позиция на Румъния".

Президентът изразява дълбоко съжаление по повод безотговорните изявления на някои румънски официални лица и политици, които поставят своя предизборен интерес над националния", пише още „Евениментул зилей", като се позовава на прессъобщението.

На 9 декември в Румъния ще се произведат парламентарни избори.

Вестник „Зиарул финанчиар" цитира мнение на външния министър Титус Корлъцян, че румънското общество очаква от високопоставения представител, който ще представлява Румъния на Европейския съвет, да защитава „недвусмислено и колкото се може по-твърдо" интересите на Румъния, а това означава включително „използване правото на вето".

В същото време вестник „Адевърул" цитира мнение на Теодор Столожан от опозиционната Демократично-либерална партия, който е бивш външен министър и бивш премиер. Той отбелязва, че правото на вето се използва само в извънредни ситуации. Столожан нарече използването на вето в ЕС „ядрен вариант", пише още изданието.

Докато Европейският съюз се опитва да намери вратичка, колкото и да е малка, за компромис по бюджета за следващите седем години, Румъния играе тенис с новата си играчка - европейското вето, коментира вестник „Гъндул".

#Румъния #бюджет #вето #ЕС #Европейски съюз #Траян Бъсеску #президент на Румъния #Виктор Понта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници