Радев сезира КС заради промените в Конституцията

Радев сезира КС заради промените в Конституцията
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев ще сезира Конституционния съд заради промените в основния закон. Те бяха приети от парламента на 20 декември, а два дни по-късно бяха обнародвани в "Държавен вестник".

Измененията ограничават правомощията на президента при съставяне на служебно правителство. Служебен премиер вече ще се избира от ограничен списък от хора – председател на Народното събрание, управител или подуправител на БНБ, председател или заместник-председател на Сметната палата, омбудсман или негов заместник. Парламентът ще продължи да работи и след назначаването на служебен кабинет. Българи с двойно гражданство вече могат да бъдат избирани за депутати и министри. Одобрените промени предвиждат разделяне на Висшия съдебен съвет на две, както и намаляване на мандата на главния прокурор – от 7 на 5 години – без право да бъде избиран повторно.

"Моето първо действие през настоящата година е да сезирам Конституционния съд за бруталното и в много отношения некомпетентно посегателство върху българската Конституция. Ще го направя още в понеделник", заяви държавният глава Румен Радев.

Днес от "Дондуков" 2 ще публикуват мотивите към решението на президента да атакува поправките в основния закон.

Радев обяви, че ще сезира Конституционния съд, след като депутатите приеха промените в края на декември. Тогава държавният глава предупреди:

"За експеримента с Конституцията българите ще плащат тежка цена и като държавен глава сезирането на Конституционния съд е мой дълг. Гласуваните промени няма да решат големите проблеми на правосъдието и да гарантират справедливост за българските граждани с каквато цел те бяха инициирани. За сметка на това подкопават устоите ни като демократична, правова и суверенна държава".

Публично президентът разкритикува и поправката, която допуска българи с двойно гражданство да бъдат избирани за депутати и министри:

"Мнозинството или не осъзнават в какви рискове ни вкарват или правят тези промени за конкретни хора. Например, да има предварителна индулгенция за хора, които и сега са в управлението, правителството и в парламента или пък вече имат набелязани хора, които ще влязат, да речем, в управлението при ротация или през следващ парламент".

# Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници