ИТН се присъедини към критиките на БСП за "Шенген"

ИТН се присъедини към критиките на БСП за "Шенген"
A A+ A++ A

ИТН се присъединиха към критиките на БСП към управляващите по темата "Шенген".

Повод стана публикуваният вчера на сайта на Съвета на ЕС анекс, сключен между България и Румъния с Австрия, към споразумението за частичното приемане на страните в Шенген по въздух и вода срещу ангажимент да приемем обратно кандидати за убежище, съгласно Дъблинското споразумение.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов се усъмни в уверенията на правителството, че България не е поемала ангажименти извън задълженията си по Регламента от Дъблин, а през миналата година Австрия е върнала в България едва 113 мигранти при 193 заявки:

"В цифри, преди седмица и нещо Министерството на вътрешните работи на Австрия съобщи, че за миналата година 6000 човека трябва да бъдат върнати в България, предимно афганистанци и сирийци, и 2000 за Румъния. За 2022 г. Австрия е поискала да ни върне 9087 човека и ние сме се задължили да ги приемем обратно. И където е престъплението? Нито една държава в Европейския съюз не е поела такъв ангажимент - нито Гърция, която е външна граница, нито Италия, нито Франция, нито Испания".

Лидерът на партията Слави Трифонов изрази опасения от възможностите на центрове за настаняване на бежанци, като цитира данни на Държавната агенция за бежанци за запълнен на 75% капацитет.

#Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници