Путин отправи уникална оферта към чужденци заради войната

Путин отправи уникална оферта към чужденци заради войната
A A+ A++ A

Президентът Владимир Путин издаде днес указ, с който се дава разрешение на чуждестранни граждани, които се сражават за Русия в Украйна, да получат руско гражданство за себе си за своите роднини, предаде Ройтерс.

В нормативния акт се казва, че хората, които са подписали договори по време на така наречената от Москва "специална военна операция" в Украйна, имат право да подадат молба за получаване на руски паспорт за себе си и за своите съпруги, деца и родители. Те трябва да предоставят документи, които доказват, че са подписали договор за минимум една година.

Право на това имат хора, които са подписали договори с редовните въоръжени сили или други "военни формирования" - описание, което може да се отнася за групи като наемническата организация "Вагнер", отбелязва Ройтерс. Мярката изглежда има за цел да създаде допълнителни стимули за чужденци с военен опит за присъединяване към руските сили.

Москва не публикува информация за броя на чужденците, които се сражават на нейна страна в Украйна. Агенция Ройтерс обаче припомня, че е информирала за кубинци, сключили договори за военна служба в замяна на бонуси, равностойни на повече от 100 средни месечни заплати в Куба, както и за трима африканци, вербувани от "Вагнер", двама от които са били убити в бой.

Русия извика на служба 300 000 мъже през септември 2022 година в първата си мобилизация след края на Втората световна война. Непрекъснато се спекулира, че тя може да повтори този непопулярен ход, може би след следващите президентски избори през март, на които Путин ще се кандидатира за нов шестгодишен мандат, коментира Ройтерс.

Кремъл обаче многократно е заявявал, че няма нужда от допълнителна мобилизация, тъй като миналата година стотици хиляди мъже доброволно са сключили договори за професионална служба.

Както Русия, така и Украйна не огласяват загубите си през продължаващата вече от 22 месеца война. Украинският президент Володимир Зеленски миналия месец заяви, че въоръжените сили са предложили да бъдат мобилизирани 450 000-500 000 души и парламентът в Киев днес започна да разглежда спорен законопроект за затягане и разширяване на обхвата на правилата за мобилизация.

#Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници