Традиционното мъжко хоро в Калофер: Как върви подготовката за ритуала?

Традиционното мъжко хоро в Калофер: Как върви подготовката за ритуала?
A A+ A++ A

В Калофер започна подготовката за утрешния Йордановден и хорото в ледените води на Тунджа. Обичаят се изпълнява от „Черковския мост". Традиция, която калоферци ревностно пазят и стриктно почитат. Отец Димитрий ще хвърли богоявленския кръст в ледените води на река Тунджа.

„Тази сутрин осветихме водата и сега ще минем през къщите, за да ръсим за здраве на всички православни християни прекрасния ни град”, добави отец Димитрий. Той каза, че в 4,30 часа утре започва Божествена Литургия. След нея с литийно шествие гражданите ще се отправят към „Черковския мост".

Кметът на Калофер Драгомир Боев уточни, че днес ще бъде изграден бент във водите на реката. Той призова всички граждани и гости да спазват инструкциите на хората, отговарящи за организацията на мероприятието„Това са полиция и общинска охрана. Нека паркират автомобилите си далеч от мястото на хвърляне на кръста, а гражданската отговорност на всички да е на високо ниво”, каза Боев. Кметът подчерта, че първа утре във водите на реката ще влезе калоферската група. Тя ще извърши ритуала и след като излезе от водата в ледените води на Тунджа могат да се потопят гостите на града. „Усещането да участваш в тази традиция е невероятн”, каза Драгомир Боев. Той подчерта, че всички хотели и къщи за гости в града са заети още от миналата година. В близките населени места също няма свободни къщи за гости. Очакват се около 7000 да посетят Калофер. Ритуалът започва в 8.00 часа.

#Калофер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници