Няма да изпращаме кораби в Червено море, нито войски в Йемен, заяви Тодор Тагарев

Няма да изпращаме кораби в Червено море, нито войски в Йемен, заяви Тодор Тагарев
A A+ A++ A

Няма да пращаме кораби в Червено море, нито ще изпращаме войска в Йемен, никога не е ставало въпрос за това, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в Благоевград. По думите му участваме с щабни офицери, като може да участваме и по други начини, в съответствие с нашите способности. Министърът припомни, че няма как да се включим в операцията за защита на корабоплаването в Червено море без решение на Народното събрание, предава БТА.

Той посочи, че първият отвлечен кораб "Галакси лийдър", има капитан и помощник-капитан българи, които все още са в плен заедно с кораба, и "нашата задача е да намерим начин да бъдат освободени".

Корабът "Галакси лийдър" беше похитен в Червено море покрай бреговете на Йемен през ноември.

"И българският кораб „Руен“ беше отвлечен с първоначално осем моряци на борда, един беше освободен и търсим решение. Дискутираме най-различни опции“, допълни министърът.

Той коментира и войната в Украйна, която води до рискове за корабоплаването, затова се включват три страни в опазване от мини и ще се гарантира сигурността на корабоплаването и по-високата сигурност в българските води.

Предстои подписване на споразумение между България, Румъния и Турция за създаване на противоминна група в Черно море. Той обясни, че по този въпрос се работи още от края на лятото.

"Достигнахме до съгласие за концепцията и самия текст на споразумението – как да се урегулират всички въпроси и следващата седмица моят заместник ще бъде в Истанбул за подписване и скоро ще започне тази мисия. Войната в Украйна, започната от Русия, води до рискове за нашата територия, за сигурността на корабоплаването и за да минимизираме тези рискове, се включват и военноморските сили на трите страни, за да разчистват от мини, надяваме се, успешно", каза още министърът на отбраната.

Тагарев присъства на тържествена церемония по посрещане на военнослужещите, участвали в силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина "Алтеа" в Благоевград.

"Това е мисия на Българската армия, която беше изпълнена успешно. В продължение на почти четири месеца тази рота беше изпратена в Косово, тъй като има напрежение в Западните Балкани. Тя трябваше да усили присъствието на съюзни войски, за да се стабилизира ситуацията", коментира той.

#Тодор Тагарев #Тагарев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници