Бан Ки Мун се присъединява към преговорите в Кайро за примирие в Газа

Бан Ки Мун се присъединява към преговорите в Кайро за примирие в Газа
Говорител на ООН обясни, че Бан Ки Мун е крайно разтревожен от продължаващото насилие в Газа и Израел и от нарастващия брой на цивилните жертви. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун ще се присъедини към преговорите в Кайро за постигане на примирие между Израел и палестинската групировка „Хамас".

Преговорите се водят по инициатива на египетския  президент Мохамед Морси, като в Кайро вече са турският премиер Ердоган, представители на Катар и на палестинците, а според някои информации в разговорите участва и високопоставен израелски представител, предадоха АФП и БНР.

Говорител на ООН обясни, че Бан Ки Мун е крайно разтревожен от продължаващото насилие в Газа и Израел и от нарастващия брой на цивилните жертви.

Той призовава всички засегнати да направят всичко по силите си да спрат опасната ескалация на конфликта и да възстановят мира. Ракетните атаки са неприемливи и трябва да спрат незабавно. Израел трябва да запази максимална сдържаност.

С посредническа мисия в района пристига и германският външен министър Гидо Вестервеле. Преди отпътуването си той заяви, че е говорил с палестинския президент Махмуд Абас и са се съгласили, че възможно най-бързо трябва да бъдат създадени предпоставки за примирие.

„Преди всичко това означава спиране на продължаващия от месеци ракетен обстрел от Газа към Южен Израел - това е най-важното условие за последващи стъпки", каза Вестервале.

Трима палестинци, сред които малко дете, бяха убити при нов израелски въздушен удар в ивицата Газа рано сутринта в понеделник, съобщиха палестински медицински източници.

Ивицата Газа бе обстрелвана през нощта и от израелски бойни кораби, а след относително спокойна нощ, ракетният обстрел над Южен Израел бе възобновен, съобщиха израелски медии.

Въоръженият конфликт между Израел и „Хамас" се очаква да доминира в дискусиите по време на предстоящия в понеделник в Брюкел Съвет на външните министри.

Те ще обсъдят и обстановката в Сирия, както и неотдавнашните избори в Украйна, чиято демократичност беше поставена под въпрос.

#Израел #Палестина #Ивицата Газа #„Хамас" #Мохамед Морси #президент на Египет #Бан Ки Мун #ООН #Катар #минситър-председател на Турция #Ердоган #Египет #Кайро #министър на външните работи на Германия #Гидо Вестервеле

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници