Иран обяви ден на траур след взривовете при възпоменателна церемония на генерал Солеймани

Иран обяви ден на траур след взривовете при възпоменателна церемония на генерал Солеймани
A A+ A++ A

Иран обяви днешния 4 януари за Ден на траур заради експлозиите в град Керман, при които загинаха 95 души.

Атентатът беше извършен на възпоменателна церемония в памет на популярен ирански генерал.

Напрежението в Близкия изток ескалира и след убийството на втория човек в йерархията на "Хамас"– радикалната палестинска групировка, срещу която Израел воюва в Ивицата Газа.

Израелската армия повиши готовността за въздушна отбрана по северната граница с Ливан. Лидерите на "Хамас" и на "Хизбула" осъдиха убийството при атентат в Бейрут на Салех ал Арури, заместник-ръководител на "Хамас". Лидерът на Хизбула Хасан Насрала произнесе третата си реч от началото на войната между Израел и Хамас. Той обеща, че "няма да има предел" и "няма да има правила" за бойните действия на неговата групировка, ако Израел реши да започне война срещу Ливан.

Във видеообръщението той спомена експлозиите в Керман и изрази съболезнования към "Хамас" за убийството на Ал Арури в Бейрут. Израел не потвърди дали стои зад ликвидирането му. От "Хамас" обаче замразиха преговорите за освобождаване на останалите в плен израелски заложници.

Широк отзвук имат експлозиите в Керман, родния град на иранския генерал Касем Солеймани, убит при американски удар преди четири години. Те отекнаха, когато множество хора се бяха събрали на възпоменателна церемония по повод четвъртата годишнина от смъртта му.

Солеймани беше смятан за архитект на иранските военни операции в Близкия изток. Никой не е поел отговорност за настоящото нападение, но политически съветник на иранския президент обвини Израел и Съединените щати, че стоят зад него.

В телефонен разговор с иранския външен министър във връзка с жертвите на атаката в Иран ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел е осъдил "терористично нападение. Същата позиция изрази и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

#Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници