Експлозии убиха над 100 души до гроба на Солеймани в Иран

Експлозии убиха над 100 души до гроба на Солеймани в Иран
A A+ A++ A

Две експлозии убиха повече от 100 души и раниха над 200 по време на церемония в Иран в сряда в памет на върховния командир Касем Солеймани, който беше убит от американски дрон през 2020 г., казаха ирански официални лица, обвинявайки неуточнени "терористи".

Иранската държавна телевизия съобщи за първа, а след това и за втора експлозия по време на многолюдно събитие за годишнина на гробището, където е погребан Солеймани в югоизточния град Керман.

Неназован служител е заявил пред държавната информационна агенция IRNA, че "две експлозивни устройства, поставени по пътя, водещ към гробището на мъчениците в Керман, са били детонирани дистанционно от терористи".

Държавната телевизия каза, че най-малко 103 души са били убити и 211 други са ранени, което превръща атентата в един от най-смъртонсоните в Иран, който е бил изправен пред подобни инциденти в миналото от различни групировки, включително "Ислямска държава".

Никой не е поел отговорност за взривовете в сряда.

Атаката се случи по време на церемония за отбелязване на смъртта през 2020 г. на висшия командир на страната Касем Солеймани при нападение с дрон на САЩ.

По информация на полуофициалния портал Nournews "няколко газови туби са избухнали на пътя, водещ към гробището".

"Експлозиите са причинени от терористични атаки", заяви местен служител в провинция Керман

Държавната телевизия показа спасители от Червения полумесец, които оказват помощ на ранени хора на церемонията, на която стотици иранци се бяха събрали, за да отбележат годишнината от смъртта на Солеймани.

"Нашите екипи за бързо реагиране евакуират ранените... Но има вълни от тълпи, блокиращи пътища", заяви Реза Фалах, ръководител на Червения полумесец на провинция Керман.

Главният съдия на Иран Голам-Хосеин Мохсени-Еджеи се закани, че извършителите зад "терористичната атака" в Керман "ще бъдат наказани подобаващо".

Той изрази съболезнования на семействата на загиналите при инцидента, причинен от "наемни терористи".

"Отговорните разузнавателни, охранителни и правоприлагащи органи са длъжни бързо и точно да издирят всички улики, извършителите и причините за това престъпление и да ги предадат на съдебните органи в страната", подчерта той.

Солеймани беше смятан за най-влиятелната фигура в Иран след върховния лидер аятолах Али Хаменей, пише Би Би Си.

Като командир на подразделението за отвъдморски операции на Революционната гвардия - силите "Ал Кудс", той беше архитект на иранската политика в региона.

Солеймани отговаряше за тайните мисии на силите "Ал Кудс" и предоставянето на насоки, финансиране, оръжия, разузнаване и логистична подкрепа на съюзнически правителства и въоръжени групировки, включително "Хамас" и "Хизбула".

Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп, който нареди убийството му през 2020 г., нарече Солеймани "терорист номер едно в целия свят".

#Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници