Екстремни студове обхванаха Северна Европа, а наводнения – Западна Европа

Екстремни студове обхванаха Северна Европа, а наводнения – Западна Европа
A A+ A++ A

Европа преживя рязък контраст на времето в сряда, като екстремен студ и снежни бури прекъснаха транспорта и затвориха училища в Скандинавия, докато силните ветрове и проливните дъждове в Западна Европа причиниха наводнения и поне един смъртен случай, пише Associated Press.

Температурите паднаха под минус 40 градуса по Целзий в северния регион за втори пореден ден в сряда. В шведска Лапландия живакът падна до минус 43,6 градуса, най-ниската януарска температура, регистрирана в Швеция от 25 години, съобщи шведската информационна агенция TT.

Изключително ниските температури, снегът и бурните ветрове прекъснаха транспорта в скандинавския регион, като няколко моста бяха затворени и някои влакови и фериботни услуги бяха спрени. Няколко училища в Скандинавия бяха затворени.

Полицията в по-голямата част от Дания призова шофьорите да избягват ненужни пътувания, тъй като вятър и сняг удариха северните и западните части на страната.

Меки, но влажни и ветровити условия преобладаваха на юг, където буря причини хаос в части от Западна Европа.

Във Великобритания шофьор загина, след като дърво падна върху колата му в Западна Англия. Полицията в Глостършър съобщи, че мъжът е загинал при инцидента близо до град Кембъл във вторник следобед.

Бурята, наречена Хенк от официалните метеорологични служби на Великобритания, Ирландия и Нидерландия, причини прекъсвания на електрозахранването, транспортни проблеми, материални щети и смущения в Обединеното кралство.

Повече от 300 предупреждения за наводнения бяха в сила в Англия и Уелс в сряда, докато 10 000 домове останаха без електричество. Тревога за сериозно наводнение, което означава опасност за живота, беше обявено за река Нене в Нортхемптън в Централна Англия. Няколко жители бяха евакуирани от плаващи къщи и каравани в близкия аквадрум Билинг.

Железопътната мрежа на Обединеното кралство беше засегната от наводнения и прекъсвания на електрозахранването, като много оператори съобщават за продължаващи проблеми при пътуването до работа в сряда сутрин.

Най-силните бури в Обединеното кралство бяха регистрирани на остров Уайт, точно до брега в Южна Англия, където скоростта на вятъра достигна 151 километра в час.

В Нидерландия полицията близо до град Айндховен съобщи, че силните ветрове може да са изиграли роля за смъртта на 75-годишен мъж, който падна от велосипеда си късно във вторник, докато силните ветрове връхлетяха голяма част от страната.

Части от Германия също се бореха с наводнения, които можеха да се влошат от повече дъжд, валящ в най-тежко засегнатата северозападна провинция Долна Саксония.

#зима сняг #първи сняг #слаб сняг #сняг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници