Загиналите след мощния трус в Япония на НГ достигнаха над 60

Загиналите след мощния трус в Япония на НГ достигнаха над 60
A A+ A++ A

62-ма души достигна броят на загиналите от земетресението в Япония на Нова година, съобщиха местните власти.

Повече от 300 са ранените, 20 от тях са в тежко състояние. Над три хиляди спасители продължават издирването на оцелели.

Метеорологичната прогноза за днес е неблагоприятна - очакват се ниски температури и проливни дъждове, които създават опасност от свлачища .

Повече от 57 хиляди души бяха евакуирани от най-засегнатия район - полуостров Ното. Земетресението със сила 7,6 по Рихтер беше последвано от серия вторични трусове, бяха регистрирани над 150, повечето с магнитуд около 3.

3000 спасители продължават издирването на оцелелите. Армията помага, за да достигнат до пострадалите храна и вода. Само ден след земетресението имаше сблъсък на самолет, който се ползва от бреговата охрана, който е трябвало да отиде в помощ на пострадалите с пътнически самолет. Загинали са петима от самолета, използван бреговата охрана. Александър Кочев, който живее в Северна Япония - на около 2000 км от засегнатия регион, сподели за предаването "Преди всички" по "Хоризонт":

“Земетресението беше наистина с магнитуд 7.6, което е доста силно даже и за Япония. Епицентърът е с големина няколко километра 4-5 км, тоест в 1 точка и на много плитко. Имаше много разрушени сгради, защото в този регион има страшно много стари постройки, стари къщи. Затова има и доста много жертви”.

Възстановяването на региона ще отнеме “поне няколко години”, убеден е Кочев. Системата за ранно предупреждение в Япония е изпратила предупреждения и в останалите региони на страната. Сигналите за цунами обикновено идват “40-50 минути” преди вълните, така че човек има възможност да се качи на високо.

#Япония #земетресение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници