Десетки жертви и много ранени след силното земетресение в Япония

Десетки жертви и много ранени след силното земетресение в Япония
A A+ A++ A

До момента в Япония има 30 загинали и много ранени след земетресението от 7,6 по Рихтер и поредицата вторични трусове. Продължава издирването на оцелели. Премиерът Фумио Кишида съобщи, че в страната има множество срутени и запалени сгради, предаде БНР.

Японската телевизия NHK съобщи за над 100 изгорели магазини и къщи и при голям пожар в град Ваджима, префектурата Ишикава. Според медията пожарът продължава да гори. Фумио Кишида описа ситуацията като борба с времето за спасяването на затрупаните хора.

Той подчерта, че властите вече са разположили около 1000 военни от японските сили за самоотбрана в засегнатите райони и ще продължат да оказват помощ.

Спасителните операции в най пострадалия район на полуостров Ното обаче са затруднени от повредените пътища. Затова ще бъдат направени опити той да бъде достигнат по вода, след като вече бяха отменени всички предупреждения за очакваното цунами. По данни на местната метеорологична служба общо 155 труса са били регистрирани от вчера насам. Повечето от тях са със сила над 3 по скалата на Рихтер, като в началото на днешния ден са били усетени 6 силни земетресения.

Великобритания е готова да подкрепи Япония и следи развитието на ситуацията след земетресението, което вчера засегна централната част на страната, каза британският премиер Риши Сунак.


#Япония #земетресение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници