БРИКС се разраства: От днес вече 10 държави членуват в групата

БРИКС се разраства: От днес вече 10 държави членуват в групата
A A+ A++ A

От днес групата БРИКС от пет членки (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) вече ще наброява 10 членки, предадоха световните агенции. Към БРИКС на срещата на върха на групата, проведена през август в Йоханесбург в Южна Африка, бяха поканени да се присъединят Аржентина, Етиопия, Египет, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. На 29 декември обаче Аржентина отхвърли офертата.

До това разширяване на БРИКС не се стигна лесно. Китай и Русия бяха ентусиазирани от разширяване на формата, замислен едно време като икономически, но напоследък превърнал се в геостратегически и фактически в противотежест на формата Г-7. Индия и Бразилия бяха по-сдържани по въпроса за разширяването на БРИКС. Решението да бъдат поканени гореспоменатите страни да се присъединят към групата беше плод на консенсус.

От новите членки повечето са от региона Северна Африка-Близък изток. Любопитното е, че две от тези страни са съперници в един и същи регион и това са Саудитска Арабия и Иран. С посредничеството на Китай миналата година те подобриха отношенията си, но все още имат разногласия по редица въпроси.

БРИКС досега се въздържа да последва примера на Запада да се присъедини към западните санкции срещу Русия заради войната в Украйна.

От днес ротационен председател на БРИКС е именно Русия, която ще организира срещата на върха на 10-те лидери на страните членки от групата в Казан на 16 октомври.

През настоящата година в три от първоначалните членки на БРИКС ще има избори - президентски и местни избори в Русия, общи избори в Република Южна Африка и парламентарни избори в Индия, припомнят още агенциите, цитирани от БТА.

#БРИКС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници