Обама: До 48 часа ще е ясно дали е възможно примирие

Обама: До 48 часа ще е ясно дали е възможно примирие
Барак Обама заяви позицията си за конфликта между Израел и Ивицата Газа на пресконференция в Банкок, Тайланд. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В следващите 48 часа ще стане ясно дали конфликтът между Израел и Ивицата Газа може да бъде овладян, обяви президентът на САЩ Барак Обама.

На пресконференция в Банкок американският държавен глава изрази пълна подкрепа за правото на Израел да се отбранява, предадоха световните агенции, цитирани от „Дневник".

Барак Обама обаче добави, че работи активно със страните в региона за прекратяване на ракетния обстрел на движението ХАМАС срещу Израел без по-нататъшна ескалация на насилието.

„Няма страна на света, която би търпяла гражданите й да са обстрелвани с ракети. Ние напълно подкрепяме правото на Израел да се защитава," подчерта Барак Обама.

Той заяви, че е казал на регионалните лидери, че продължаването на насилието в Ивицата Газа затруднява постигането на мир в Близкия изток.

Барак Обама същевременно заяви, че „би било за предпочитане" да се избегне израелско сухопътно настъпление в Ивицата Газа.

Той посочи, че убеждаването на Израел да не атакува ще зависи от успеха на усилията на близкоизточни лидери да спрат ракетния обстрел на ХАМАС срещу Израел.

На въпрос дали смята, че израелска сухопътна операция би представлявала ескалация на конфликта и дали той все пак би подкрепил такъв ход, Барак Обама отговори, че е в редовни контакти с лидерите на Египет и Турция, за да осигури помощта им за спирането на ракетния обстрел на ХАМАС, който той определи като искрата в сегашния конфликт.

„Посланието ми към всички тях беше, че Израел има пълното право да очаква, че няма да се изстрелват ракети по територията му. Ако това може да се постигне без увеличаване на военната дейност в Газа, това е за предпочитане, и то не само за жителите на Газа, а и за израелците, защото ако в Газа има израелски войски, те са подложени на много по-голям риск да понесат човешки загуби или наранявания," заяви Барак Обама.

„Ще видим какъв напредък можем да постигнем през следващите 24, 36, 48 часа," добави президентът на САЩ.

Междувременно израелският външен министър Авигдор Либерман заяви, че Израел е готов да обмисли примирие, при условие че всички въоръжени палестински групировки в Ивицата Газа прекратят ракетния си обстрел.

„Единственото ни условие за примирие е всички действащи в Газа терористични групировки да прекратят изцяло обстрела," заяви Авигдор Либерман преди срещата с френския си колега Лоран Фабиюс, който е на посещение в Йерусалим.

„Когато спрат обстрела, ще сме готови да разгледаме предложенията за примирие на френския външен министър и приятелите му," добави Либерман.

„Войната трябва да се избегне и може да се избегне. Президентът на Франция Франсоа Оланд поиска от мен да дойда тук, защото сме в спешна ситуация. Решението е примирие. Ние (Франция) говорим и с едните, и с другите. Искаме да помогнем за намиране на условията за прекратяване на огъня. Наблягаме на спешния характер на ситуацията и на необходимостта да се постигне примирие," заяви от своя страна Лоран Фабиюс.

По-рано израелският президент Шимон Перес приветства „отговорното поведение" на президента на Египет Мохамед Морси и усилията му за постигане на примирие в конфликта в Ивицата Газа.

В събота Морси спомена за признаци за евентуално скорошно примирие след проведени „енергични контакти" с палестинците и Израел, но добави, че все още няма гаранции.

Пожелал анонимност високопоставен представител на израелското правителство обаче заяви по повод египетските усилия: „Проблемът е, че вече няма преки контакти с египтяните, защото Морси не благоволява да разговаря с нас."

„На техническо ниво водим разговори между израелските и египетските служби, но на политическо ниво, когато Морси има да ни каже нещо, той минава през Барак Обама. Не сме в течение какво става в Кайро и не знам дали Фабиюс вече се е опитал да се включи в тази схема и какво могат да направят в нея французите," добави източникът от израелското правителство.

Израелската армия вече пети ден бомбардира ивицата Газа и броят на палестинските жертви днес се увеличи на 48 души, а от израелската страна са загинали трима души.

Разрастващата се военна операция напомня на голямата триседмична военна офанзива, която Израел предприе в края на 2008 г. срещу цели на ХАМАС.

#Израел #Ивицата Газа #Хамас #Тел Авив #„Железен купол" #„Стълб на отбраната“ #Лоран Фабиюс #Авигдор Либерман #министър на външните работи #Барак Обама #Президент на САЩ #Египет #Хамас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници