Властта опроверга, че ще приемаме бежанци от Сирия и Афганистан срещу влизането ни във въздушния Шенген

Властта опроверга, че ще приемаме  бежанци от Сирия и Афганистан срещу влизането ни във въздушния Шенген

ФБ/МС

A A+ A++ A

От края на март 2024 година отпада контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство. Това гласува Съветът на Европейския съюз (ЕС) с единодушие. По-рано през деня Австрия вдигна ветото за приемане на България и Румъния в Шенген, а седмица преди това нидерландският парламент свали дългогодишното си вето срещу България.

В решението си Съветът се ангажира да работи за отпадане на проверките и по сухопътните граници в Шенгенското пространство, се казва в съобщение на българския Министерски съвет. В съвместна тристранна декларация с Австрия бяха очертани и ангажиментите на България и Румъния за укрепване на функционирането на Шенген. Отделно и Европейската комисия със своя декларация пое ангажимент за подкрепа на София и Букурещ в охраната на външните граници на ЕС. България ще получи значителна финансова подкрепа от Европейската комисия, както и оперативна и техническа помощ от „Фронтекс“ по българо-турската и българо-сръбската граница, съобщава правителството.

Противно на разпространената дезинформация през последните дни, България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан, посочват от Министерския съвет. България поема ангажимент да работи съвместно с Австрия и Румъния за ограничаване на вторичните движения в изпълнение на европейското законодателство. Това включва и стриктно прилагане на Регламента Дъблин и приемане обратно на лица, регистрирани като търсещи международна закрила в България и за които България е отговорна. Това задължение по Регламента Дъблин се прилага пряко във всяка държава членка от 2013 година насам и е свързано с правилото за отговорността на държавата на първо влизане в ЕС.


#България в Шенген #МС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници