Петко Симеонов: В България пак има нужда от промяна, но не като през 1989 г.

Петко Симеонов: В България пак има нужда от промяна, но не като през 1989 г.
В България е назрял моментът за промяна, но не същата като през 1989 г., коментира Петко Симеонов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В България е назрял моментът за промяна, но не същата като през 1989 г., коментира ораторът на първия свободен митинг след промените на 18 ноември 1989 г. Петко Симеонов.

Той участва в кръгла маса на тема „18 ноември – гражданската енергия за промяна 23 години по-късно", организирана от гражданското непартийно Движение „Модерна България", предаде БГНЕС.

„В обществото има сили, които могат да променят нещата, но не може да се копира буквално станалото пред 1989 г. В България трябва процесът да бъде цялостен и пълен като политически процес," смята един от първите демократични лидери в България.

"Младите трябва да останат в България, бягайки от България те не решават проблемите, нека да ходят да учат, да пътуват, да видят свят, но трябва да променят България и могат да го направят," категоричен е Петко Симеонов.

По думите му, промяната е в ръцете на младите, на които препоръчва да не се плашат от политиката, но и да не прихващат лошите практики на прехода.

„Млади хора, които влизат в политиката и в държавния апарат продължават това, което са заварили, но иначе пък не биха могли да влязат," посочи Петко Симеонов.

„Няма лесни неща, промяната носи своите рискове и ние имахме своите рискове нас с д-р Желю Желев ни арестуваха навремето, младите трябва да са сигурни, че ще имат много неприятности, никой няма да им даде даром промененото ново общество, но не бива да допускат нашите грешки," добави той.

Петко Симеонов отбеляза като предизвикателства пред обществото демографския проблем, интеграцията на ромите, пречките пред малкия и среден бизнес и действията на олигархията.

Според него трябва много активно да се решава демографският проблем на страната. "Демографската криза приема характер на обезлюдяване на райони", коментира той.

„Има много богати хора на Запад, които са изобретили и създали нещо, а при нас имаме хора, които нищо не са създали, а просто са заграбили. Никой не може да обясни отделен олигарх какво точно е направил в България, той просто е взел някаква собственост," посочи той.

#Движение „Модерна България" #Желю Желев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници