Половината българи избират да живеят по времето на Тодор Живков

Половината българи избират да живеят по времето на Тодор Живков
A A+ A++ A

Половината българи предпочитат да живеят по времето на социализма. Това става ясно от първата част от национално представително проучване на изследователски център "Тренд", пише news.bg 

Поставени в ситуация да избират, в кой период биха предпочели да живеят - в сегашния, след 10 ноември 1989 г. или в този преди промените, респондентите са напълно раздвоени. Двата периода са предпочитани по точно 41% от анкетираните.

Данните от изследването сочат, че само една пета от анкетираните българи на възраст между 18 и 39 г. имат желание да живеят по време на социализма в България, докато над две трети от хората над 60 години биха предпочели периода преди 10 ноември. 

Това са само част от изводите на първата част от национално представително проучване на изследователски център "Тренд". Изследването е възложено на изследователския център от Андрей Ковачев - член на Европейския парламент от групата на ЕНП. 1005 пълнолетни българи са участвали в изследването , проведено между 18 и 26 октомври 2017 г. Използваният за изследването метод е "лице в лице".

Независимо сериозният дял на хора, предпочитащи живот в периода преди 1989 г., по-голямата част от анкетираните смятат, че комунистическият режим е извършвал престъпления спрямо хората - 52%. Привърженици на обратната теза са 17%.

Повечето от запитаните успяват да свържат периода преди 10 ноември 1989 г. с конкретни неща.

Положителните оценки за периода на строя са свързани предимно със социалните постижения на режима. Изтъкнатите сред тях са: - работа за всеки (16%), спокойствие (11%), безплатно здравеопазване и образование (8% / 7%).

Едва след това идват негативните асоциации за комунистическия режим в България. По-малка част от респондентите посочват лоши страни на политическата система като цензура и ограничаване на личните свободи (5%), репресии (4%), изолация и забрана за пътуване (2%).

Изследователският център прави хипотезата, че заради факта, че по-младата част от анкетираните не са живели по времето на социализма, те се въздържат да го асоциират с нещо.

Дяловете на отказ от отговор на въпроса сред най-възрастните обаче са минимални.

Тествано е и отношението на анкетираните към различни исторически личности. И тук тенденциите се движат в положителна посока. Симпатии към комунистическите личности имат по-възрастните респонденти.

Повечето хора одобряват Тодор Живков. 

Абсолютно всички са запознати с личността на Тодор Живков. 41% от хората отговарят, че отношението им към него е положително. 33% остават неутрални, избирайки възможната опция "нито положително, нито отрицателно" и едва 18% от респондентите имат отрицателно отношение към него. Най младите обаче имат по-скоро отрицателно отношение към тях.

В отношението към личности от периода след 1944 г. респондентите от различни демографски групи показват сходно отношение. Андрей Луканов и Петър Младенов събират най-много отрицателни оценки. Оказва се, че във всички групи има положително положителното отношение към Желю Желев.

#социализма #Андрей Ковачев #Тодор Живков #Желю Желев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »