Вежди Рашидов стана академик в Русия

Вежди Рашидов стана академик в Русия
Няма нужда от излишна скромност - на човек винаги му е приятно да е повод за подобна церемония, каза Вежди Рашидов, след като получи отличието. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Министърът на културата Вежди Рашидов стана почетен член на Руската художествена академия.

Почетното звание му връчи в неделя в академията нейният президент Зораб Церетели. След церемонията Рашидов и Церетели откриха изложба на Георги Трифонов и Стоян Цанев, предаде БТА.

Двете събития са в рамките на Дните на българската духовна култура в Русия, които ще бъдат открити официално тази вечер в Болшой театър с концерт на български и руски оперни изпълнители.

„Отдавна сте заслужили тази награда, но рядко идвате в Москва, а трябва да го правите по-често," каза Зораб Церетели на Вежди Рашидов на церемонията, на която министърът-скулптор беше удостоен с почетното звание.

„Няма нужда от излишна скромност - на човек винаги му е приятно да е повод за подобна церемония," каза на свой ред Вежди Рашидов.

По думите му най-важно е, че българската култура продължава да има чудесни приятели и ще ги има и в бъдеще. „Един от тях е Зораб Церетели, който винаги навреме е подавал ръка. Това е много важно за общуването между страните," допълни българският културен министър.

„Прекланям се пред великата култура на Русия и съм много щастлив, че получавам престижното отличие от един от нейните най-големи скулптори," каза Вежди Рашидов.

Той отбеляза и приноса на българските творци за световната култура, независимо, че България е малка страна.

„В изкуството няма големи и малки държави и народи, а таланти и гении, които движат напред човешкия дух," добави министър Рашидов.

#Вежди Рашидов #министър на културата #Москва #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници