Израел има готовност да мобилизира 75 000 резервисти

Израел има готовност да мобилизира 75 000 резервисти
Стълб от дим се извисява над град Газа след удар от страна на Израел по военна база на ХАМАС. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Израел има готовност да мобилизира 75 000 военни от запаса, които да участват в бойните действия срещу Ивицата Газа.

Очаква се правителството на Израел да обяви в неделя дали ще пристъпи към мобилизацията на фона на продължаващите бомбардировки и категоричните призиви на международната общност към примирие, предаде БНР.

През нощта срещу неделя бомбардировките над Ивицата Газа продължиха, като към въздушните нападения на израелската авиация се прибави и артлерийски обстрел от военни кораби, които кръстосват край брега на палестинския анклав.

Рано сутринта бе разрушен медиен център в град Газа, има 6 ранени журналисти.

Преди малко израелската противоракетна отбрана е прихванала над Тел Авив две ирански ракети Фаджр-5, а ХАМАС пое отговорност за изстрелването им.

В същото време продължават интензивните дипломатически усилия за прекратяване на огъня между движението ХАМАС, което контролира Газа, и Израел.

Египет продължава интензивните контакти с двете страни, а днес се очаква да пристигне в Израел и френският външен министър Лоран Фабиюс.

Болниците в Газа са пълни с ранени от израелските бомбардировки хора и изпитват критичен недостиг на животоспасяващи лекарства и други медикаменти, предаде Световната здравна организация.

По данни на организацията от продължаващия вече пети ден конфликт между израелци и палестинци са били ранени 245 възрастни и 137 деца.

В самия град Газа, израелската авиация обстрелва от въздуха комплекс в центъра, където са разположени офисите на редица медии, и по-специално близкият до ХАМАС телевизионен канал „Ал-Кудс".

Паралелно с въздушния обстрел, Израел продължава да съсредоточава и сухопътни части на границата с Ивицата Газа.

Според офицални представители в Газа, цитирани от БТА, от началото на въздушните удари на Израел, са били убити 43-ма палестинци.

#Израел #Ивицата Газа #Хамас #Тел Авив #„Железен купол" #„Стълб на отбраната“ #Лоран Фабиюс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници