Групировките в Газа изстреляли 800 ракети за 5 дни, Израел атакувал 1000 цели

Групировките в Газа изстреляли 800 ракети за 5 дни, Израел атакувал 1000 цели
В събота, в 10:30 часа за трети пореден ден се задейства предупредителната система в Тел Авив и околностите му за изстреляни ракети. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Повече от 800 ракети с обсег от 10 до 70-80 км са били изстреляни към населени райони на Израел от групировки на територията на Ивицата Газа.

В отговор израелската армия е обстрелвала над 1000 цели - места от които са изстреляни ракети, предполагаеми складове с оръжие и боеприпаси, както и места за които има сведение че се укриват терористи, предаде БНР.

След сравнително затишие през последната нощ в неделя сутринта, в петия ден от подновяването на конфликта, двете страни възобновиха размяната на огън.

Израелските военно-въздушни сили са обстрелвали военен лагер на ХАМАС в Ивицата Газа и редица други обекти ползвани за обстрел на израелските територии.

Същевременно от палестинска страна продължава обстрела на населени места в Израел. В тази връзка във всички населени места в радиус 40 км от Ивицата Газа няма учебни занятия и повечето хора са принудени да стоят по домовете си на разстояние по малко от минута до най-близкото бомбоубежище.

В събота, в 10:30 часа за трети пореден ден се задейства предупредителната система в Тел Авив и околностите му за изстреляни ракети.

Минута след това се е задействала и системата за противоракетна отбрана „Железен купол" и е успяла да неутрализира ракетите насочени към Тел Авив.

Тази модерна система, която се използва в последната година от Израел, доказва своите предимства. За последните 4 дни тя е неутрализирала над 300 ракети, насочени към жилищни райони.

Едновременно с това продължават опитите на различни страни да договорят спиране на огъня.

В събота в Египет се състоя среща между президента на Египет Мохамед Мурси и министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган.

В неделя вечерта предстои среща на външния министър на Франция Лоран Фабвиюс и президента на Палестинската автономия Абу Мазен. Фабиюс идва в района за да се опита да постигне спиране на огъня между Израел и Хамас в Ивицата Газа.

#Израел #Ивицата Газа #Хамас #Тел Авив #„Железен купол" #„Стълб на отбраната“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници