Израел преговарял за незабавно спиране на огъня в Газа

Израел преговарял за незабавно спиране на огъня в Газа
От сряда срещу Израел са били изстреляни около 500 ракети. Палестинските бойци на свой ред съобщават за 900 ракети изстреляни срещу израелска територия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Израел преговаря за незабавно спиране на огъня в Ивицата Газа, съобщи вестник „Джерусалем пост".

Египетският президент Мохамед Мурси също заяви, че има „някои индикации" за примирие в Газа, но все още не може да даде гаранции, предаде „Дневник"

„Опитваме се с пълна сериозност да спрем тази агресия, да постигнем примирие. Призоваваме всички да спазват уговорките и се надяваме на едно съгласие за това при най-ранна възможност," заяви египетският президент, след като проведе разговори с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Примирието е подкрепяно от Турция, Катар, Египет и САЩ.

В Кайро на посещение е и лидерът в изгнание на ХАМАС Халид Мешаал, който е провел разговори с началника на египетските тайни служби Мохамед Шехата, в които е станало дума за възможно примирие.

Източник от организацията съобщава, че ХАМАС са получили редица предложения за примирие от различни чужди държави.

Условията на ХАМАС според вестник „Джерусалем пост" за примирие са: „спиране на всякакъв вид агресия, включително убийствата, и вдигане на блокадата срещу ивицата Газа".

Очаква се в региона да пристигнат и редица международни лидери в близките дни, за да се опитат да подпомогнат договарянето на примирие.

Първи е френският външен министър Лоран Фабиюс, който трябва да пристигне в Йерусалим в неделя. Очаква се след него да пристигне и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, който ще посети Израел, Палестина и Египет.

Едновременно с това тази сутрин по време на среща на израелския кабинет премиерът Бенямин Нетаняху заяви пред коалиционните си партньори, че е готов да предприеме „сериозно разширяване на операцията в Газа".

Това може да включва наземна операция, за която вече са свикани 75 000 резервисти.

#Израел #Ивицата Газа #вестник „Джерусалем Пост" #Мохамед Мурси #Реджеп Тайип Ердоган #Хамас #президент на Египет #премиер на Турция #Палестина #ООН #Бан Ки Мун #Лоран Фабиюс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници