Георгиевски призова македонците да учат албански

Георгиевски призова македонците да учат албански
Бившият лидер на ВМРО-ДПМНЕ призна, че смята партията за свой „личен провал", защото днес тя е „фалшива и без идеология". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият премиер на Македония Любчо Георгиевски препоръча на македонците да учат албански, ако искат държавата им да има бъдеще.

„Един от най-големите недостатъци на македонския народ в нашата съвместна държава е фактът, че албанците говорят нашият език, а ние не разбираме техният. Това е реалността," подчертава бившият министър-председател (1998 г. - 2002 г.) в интервю за Радио Свободна Европа.

По отношение на междуетническите отношения, между албанци и македонци, Любчо Георгиевски смята, че „вече не е възможно да има размяна на територии".

Той пояснява, че македонците трябва да свикнат да живеят с етническите албанци и да се държат по-толерантно с тях.

Според него, ако в страната продължи политиката с измислиците за „славното минало" македонците ще загубят подкрепата на всички етнически общности в Македония, както това е станало с македонците-мюсюлмани.

„В момента живеем в една тотална хипноза и колкото по-бързо се събудим, толкова по-добре за нас," подчерта още Любчо Георгиевски.

Бившият лидер на ВМРО-ДПМНЕ призна, че смята партията за свой „личен провал", защото днес тя е „фалшива и без идеология".

Георгиевски предупреди сегашният лидер на ВМРО-ДПМНЕ и премиер на Македония Никола Груевски да не тръгва към „лични нападки, защото той знае много пикантни неща за неговото минало".

Настоящият премиер на Македония бе министър на финансите в кабинета на Любчо Георгиевски, а след оттеглянето му от лидерския пост в партията той лично го предложи за негов заместник на поста председател на ВМРО-ДПМНЕ.

По повод дългогодишния спор за името на между властите в Скопие и Атина Любчо Георгиевски, който в момента е ръководител на ВМРО-Народна партия каза, че Македония не може да си позволи „още 20 или 40 години да затъва в сегашното положение".

„Аз говоря много открито по този въпрос. Според мен всеки политик, който се отнася отговорно към държавата, трябва с доста кураж да предложи решение на този проблем. Манипулации с името могат да увеличат рейтинга и да доведат до още една изборна победа, но Македония ще върви към пълна катастрофа," подчерта още бившият премиер.

#Македония #Любчо Георгиевски #Никола Груевски #ВМРО-ДПМНЕ #премиер на Македония #спор за името #Албания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници