Заради войната: Отменени са коледните тържества във Витлеем, ще има само църковни служби

Заради войната: Отменени са коледните тържества във Витлеем, ще има само църковни служби
A A+ A++ A

Под сянката на войната между Израел и "Хамас" ще преминат коледните чествания в Светите земи. Тържествата във Витлеем, смятан за родното място на Исус Христос, са отменени, ще има само църковни служби.

Американският президент Джо Байдън призова израелския премиер Бенямин Нетаняху да осигури по-добра защита на цивилните в ивицата Газа, без обаче да поиска спиране на огъня.

Израел съобщи, че тази седмица са задържани 200 бойци на радикалните групировки "Хамас" и "Ислямски джихад". Арестувани са общо 700 души, откакто преди два месеца започна сухопътната операция в Газа срещу "Хамас" в отговор на атаките от 7 октомври, при които бяха убити 1200 души и 240 бяха взети за заложници. Според палестинската страна загиналите в анклава вече са над 20 200 души.

В телефонен разговор с премиера Бенямин Нетаняху американският президент е подчертал, че трябва да бъде защитено мирното население в Газа.

Имах дълъг разговор с Нетаняху, каза Байдън пред репортери, а в отговор на въпрос уточни, че не е призовал за прекратяване на огъня.

Израел ще продължи войната до пълното постигане на всичките си цели, гласи изявление от канцеларията на Нетаняху, който е благодарил на Вашингтон за позицията в Съвета за сигурност на ООН. Текстът на приетата през седмицата резолюция беше смекчен, за да не наложат вето Съединените щати.

От Агенцията на ООН за бежанците подчертаха, че безопасни места за хората в Газа отдавна няма. Иранският президент Ебрахим Раиси обвини международните организации, че са неефективни.

#Витлеем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници