Нидерландските депутати ни пуснаха пълноправно в Шенген

Нидерландските депутати ни пуснаха пълноправно в Шенген
A A+ A++ A

Нидерландия окончателно премахна всички пречки пред пълноправното влизане на България в Шенген след дебат в парламента снощи. Внесено бе предложение страната ни да бъде допусната в Шенген само по въздуха, както иска и Австрия. То събра 59 гласа "за" срещу 49 "против". И макар да преобладаваха привържениците на частичното ни влизане, предложението бе отхвърлено, тъй като не събра необходимото абсолютно мнозинство от 76 гласа.

Преди седмица правителството на премиера Марк Рюте реши, че България изпълнява всички изисквания за влизане в Шенген и изпрати писмо до парламента. Депутатите имаха три възможности – да подкрепят решението, да го отхвърлят или да не го разглеждат, което означава пълно съгласие с действията на кабинета.

По време на дебата обаче бе внесена резолюция от създадената едва през лятото партия Нов обществен договор - четвърта сила в момента в Нидерландия. Тя подкрепи позицията на Австрия страната ни да бъде допусната в Шенген постепенно и първо само по въздуха.

Предложението обаче не събра достатъчно гласове. Изненадващо, Народната партия за свобода и демокрация на Марк Рюте гласува "за". Още по-изненадващо обаче, крайно дясната Партия за свободата, която взе най-много гласове на парламентарните избори преди месец, не гласува. Ако нейните депутати бяха "за", позицията на Нидерландия щеше да бъде за влизане на България в Шенген по въздуха. Предложението щеше да събере 86 гласа при необходими 76.

Така Австрия остава единствената пречка пред пълноправното влизане на България и Румъния в Шенген.

#България в Шенген #Шенген #Шенгенска зона #Нидерландия #Кралство Нидерландия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници