Първи документиран случай на парализирани гласни струни при тийнейджър след COVID-19

Първи документиран случай на парализирани гласни струни при тийнейджър след COVID-19
A A+ A++ A

Няколко дни след заразяването с SARS-CoV-2 здрава тийнейджърка внезапно получава проблеми с дишането. Изглежда, че COVID-19 е парализирал гласните ѝ струни.

Момичето се нуждаело от хирургическа трахеостома - отвор в трахеята под гласовата кутия - за да поддържа дишането си повече от година. Според нов доклад за случая, въздействието на COVID върху нервната система може да причини парализа на гласните струни в редки случаи.

Авторите твърдят, че това е първият случай на парализа на гласните струни при тийнейджър след диагностициране на COVID-19, въпреки че има съобщения за състоянието при възрастни.

"Вирусът има известни неврологични усложнения, включително главоболие, припадъци и периферна невропатия", пишат отоларинголозите Даниел Лароу и Кристофър Хартник от Mass Eye and Ear в Harvard Medical School.

"Настоящият случай разкрива, че парализата на гласните струни може да бъде допълнителна невропатична последица от вируса."

Тринадесет дни след положителния тест за SARS-CoV-2 15-годишното момиче се явява в спешното отделение на болницата. Първоначалните ѝ симптоми, включващи конгестия, треска и умора, се подобряват след пет дни. Но девет дни след положителния тест тя внезапно съобщава за проблеми с дишането, особено когато е активна.

Лекарите от спешното отделение отбелязват, че дишането ѝ е учестено и шумно при вдишване, което показва затруднен въздушен поток, въпреки че нивата на кислород са нормални. Тестовете за SARS-CoV-2 и други респираторни инфекции са отрицателни.

На пациентката, която имала анамнеза за астма и тревожност, били дадени стероиди и бронходилататори при съмнение за астматичен пристъп, но това не помогнало.

Отоларинголозите преглеждат гласните ѝ струни и диагностицират парадоксално движение на гласните гънки (PVFM), при което гласните струни се затварят, вместо да се отварят, докато човек диша. Тя започва логопедична терапия за лечение на това неволно затваряне, но симптомите ѝ не се подобряват и става ясно, че не отговарят на типичните признаци на PVFM.

Тя продължила да има проблеми с дишането и се появили нови проблеми като затруднено преглъщане, слабост от едната страна, изтръпване и мравучкане и нестабилно ходене, затова момичето било прието в педиатрична болница за обстоен преглед.

Отоларинголозите отново прегледали гласните ѝ струни и този път диагностицирали двустранна парализа на гласните струни, което по същество означава, че и двете ѝ гласни струни не могат да се движат. Но те все още не можели да открият причината за парализата.

Резултатите от редица тестове изключват инфекции и неврологични заболявания. Сканирането на мозъка и гръбначния стълб не показало очевидни проблеми, които биха могли да бъдат свързани със симптомите ѝ, както и тестовете за преглъщане.

Въз основа на резултатите лекарите заключават, че предишната инфекция с COVID-19 е отслабила гласните струни на тийнейджърката и може да е причина за изтръпване и слабост от едната ѝ страна.

Инжектирането на ботулинов токсин в мускулите на гърлото - метод, който е показал ефикасност при лечението на някои патологии на гърлото при деца - е било неуспешно за облекчаване на проблемите с дишането.

В крайна сметка на момичето е направена операция за трахеостомия, при която се прави малък отвор в трахеята (дихателната тръба), за да се подпомогне дишането. И накрая дишането ѝ се подобрило.

Слабостта, мравучкането и изтръпването се подобрили с течение на времето, което повишило вероятността те да са свързани с прекарана инфекция с COVID-19.

Медицинският екип на няколко пъти опитва да провери дали тя може да диша без трахеостомата, но едва на 15-ия месец след поставянето ѝ успява да я отстрани безопасно.

"Тя имаше абитуриентски бал година и четвърт преди датата, на която загуби функцията си, и ми каза, че няма да отиде на бала с поставена трахеостома", казва Хартник.

"Решихме да се намесим, за да може тя да завърши гимназия и да отиде на бала си без трахеостома, което тя и направи."

#COVID-19 вирус #COVID-19 у нас #covid-19 #преболедували COVID-19

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници