Участието на Тръмп в президентските избори под заплаха в 16 щата

Участието на Тръмп в президентските избори под заплаха в 16 щата

БГНЕС

A A+ A++ A

Решението от тази седмица на Върховния съд на Колорадо да отстрани бившия президент Доналд Тръмп от президентската надпревара през 2024 г. „е първата победа в голямо съдебно дело, което все още се развива в цялата страна“, съобщава "Ню Йорк Таймс".

В най-малко 16 други американски щата в момента има висящи съдебни оспорвания относно възможността Тръмп да заеме президентския пост съгласно 14-ата поправка.

В съдебните дела се твърди, че бившият президент е негоден за длъжността, тъй като „с действията си е участвал в безредиците в Капитолия на 6 януари 2021 г.“, пише вестникът.

Четири от тези дела – в Мичиган, Орегон, Ню Джърси и Уисконсин – са заведени в щатските съдилища. 11 дела – в Аляска, Аризона, Невада, Ню Йорк, Ню Мексико, Южна Каролина, Тексас, Върмонт, Вирджиния, Западна Вирджиния и Уайоминг – са заведени във федералните окръжни съдилища.

Делата в два от тези щати, Аризона и Мичиган, първоначално бяха отхвърлени от по-нисшестоящ съд, но обжалвани, а още едно предизвикателство пред Тръмп е дело, заведено в Мейн.

Кампанията на бившия президент заяви, че ще обжалва решението в Колорадо, в което Върховният съд на щата каза, че ще отложи решението си - което означава, че то не е ефективно - до 4 януари, с надеждата да получи насоки от Върховния съд на САЩ.

#Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници