Пореден сблъсък: Радев vs. Денков за конституционните промени (ОБЗОР)

Пореден сблъсък: Радев vs. Денков за конституционните промени (ОБЗОР)

БНТ

A A+ A++ A

В Конституцията на България са извършени общо 6 промени, една от които е частично обявена за извършена извън правомощията на обикновено Народно събрание и оттам – противоконституционна. Първата поправка е от септември 2003 г. При нея са направени промени в съдебната система, увеличен е обхватът на депутатския имунитет. Втората поправка е от 2005 г. и е заради договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Третата, от март 2006 г, въвежда намаляване на депутатския имунитет за престъпления от общ характер. Засилена е ролята на прокуратурата. Въвежда се институцията на омбудсмана - четвъртата поправка от 2007 г.

Предвижда отчетност на върховните съдилища пред парламента. Тогава се създава и инспекторатът към Висшия съдебен съвет. Петата поправка от 2015 г. определя структурата на Висшия съдебен съвет, както и правомощия на Висшия адвокатски съвет. Намаления обхват на съдебната реформа тогава става причина тогавашният правосъден министър Христо Иванов да подаде оставка. Може ли и днешните поправки да бъдат обявени за противоконституционни?

Всичко това предизвика ново напрежение между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2. Без да дава категоричен отговор, държавният глава Румен Радев загатна, че ще сезира Конституционния съд за промените в основния закон. А премиерът Николай Денков отговори, че е президентът е „заинтересовано лице” и затова не може да бъде обективен за служебните кабинети.

Пред паметника на Капитан Димитър Списаревски, държавният глава обясни как смята да действа с промените в Конституцията. По закон в случая той няма право да им наложи вето, както е с останалите законодателни решения на парламента.

„За експеримента с Конституцията българите ще плащат тежка цена. И като държавен глава сезирането на Конституционния съд е мой дълг”, поясни Радев.

Основнатакритика на президента е, че с промените в основния закон управляващите целят влияние.

„Гласуваните промени няма да решат големите проблеми на правосъдието и да гарантират справедливост за българските граждани, с каквато цел те бяха инициирани. За сметка на това подкопават устоите като демократична, правова и суверенна държава”, твърди държавният глава.

Премиерът Денков зае позиция в подкрепа на конституционните промени. С аргумента, че последните няколко служебни кабинета са се занимавали с политика, а не с организиране на предсрочни избори.

„Всякакви спекулации, че се прави нещо срещу конкретен човек, нямат никакво основание. Единственото, което мога да кажа в това отношение, е, че очевидно президента е заинтересовано лице в тази ситуация и няма как да очакваме той обективно да оценява какво е решено по отношение на служебните правителства.

Другата линия на разделение е възможността хора с двойно гражданство да стават депутати.

„С допускането на чуждо гражданство в управлението на страната, те показват, че наличието на двойни стандарти и на лоялност към България - не са проблем”, смята Радев.

„Текстовете бяха гласувани с Венецианската комисия, с Европейската комисия. Свързани са с предложения по доклада за върховенството на правото от Европейската комисия. Така че всякакви спекулации, че видите ли това са някакви решения, които тесен кръг хора в България са ги взели –изобщо не съответства на действителността”, коментира Денков., цитиран от Нова тв.


#Николай Денков # Румен Радев #сблъсък

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници