БСП: Историята трябва да се помни, а не да се пренаписва и реже с флекс

БСП: Историята трябва да се помни, а не да се пренаписва и реже с флекс

БСП

A A+ A++ A

На днешния ден - 20 декември, преди 80 години, през далечната вече 1943 година в търговищкото село Ястребино се разиграва една трагедия, изпълнена с безсмислен садизъм и жестокост и която не може да не разтрепери човешко сърце.
Тузлушкият край е блокиран от войска, полиция и жандармерия, които провеждат операция под кодовото име "Омуртаг". Целта е да се разгроми Омуртагския партизански отряд.

В село Ястребино действа Втора картечна рота на 19-ти пехотен полк от Шумен, с командир подпоручик Йорданов.
Той имал заповед от командира на полка, полковник Атанасов, да ликвидира близките на участниците в организираното тогава в страната партизанско движение.

Йорданов събира роднините на нелегалните – няколко цели семейства, и ги нарежда на площада. Подкарват ги извън населеното място и на една поляна Йорданов на място издава устна заповед за разстрел на жените и децата, заедно с мъжете и старците.

Екзекуцията е изпълнена.

Разстреляни на място са 18 души, сред които шест невръстни и невинни деца.

Иван - на 9 г., Надежда - на 12 г., Димитринка - на 11г., близначките Ценка и Цветанка – на 13г. и най-мъничкият – Стойне, едва навършил 7.

Разстрелът командвал фелдфебел-школникът Никола Маринов, а подпоручик Йорданов след това доубивал с пистолета си тези, които били все още били живи

Закопават телата в плитък гроб. На другата нощ войници с камион отиват на местопрестъплението, изравят убитите, товарят ги, закарват ги към село Долна Златица, струпват ги на клада и ги изгарят. За да не остане следа от злодеянието.
През март 1944 г. депутат от Омуртаг подготвил питане по т.нар. "инцидент", но "въпросът бил ликвидиран благополучно" от подполк. Киров. Изобщо - всичко, което трябва, е ликвидирано благополучно.

Разстреляните невръстни деца са наречени Шестте ястребинчета и днес се навършват 80 години от чудовищното престъпление, отнело живота им, а името на техния убиец и днес е на паметника на жертвите от Народния съд и днес!
Десетки години оттогава, в моя роден край и в цяла България хиляди хора свеждат глави в памет на тези невръстни дечица – най-потресаващата жертва на фашизма у нас, най-необяснимото зверство в близката ни история.
В последните години обаче и особено в последните дни, сме свидетели на не по-малко чудовищно престъпление – опити да се игнорира тази трагедия в историята ни. Сред десетилетните усилия да се отрече фашизма в България и съответно – антифашистката съпротива, има много примери на откровена неграмотност, на осъзнато фалшифициране на историята, на безскрупулни идеологически мародери. И това е разбираемо – когато си немощен и невнятен да предложиш нещо ново, трябва всячески да громиш миналото, без значение какво от него.

Но да кажеш, както се произнесе преди две години една световно неизвестна изследователка, че цитирам "децата в Ястребино са убити от партизаните, наричани шумкари”, е не просто лъжа - това е цинизъм и е нечовешко.
Към този хор на късогледите, безпаметните и човеконенавистни същества в последните дни се включиха и висши представители на сегашната власт – като министър Тагарев, който не позволи участието на почетна рота курсанти и военен духов оркестър в честването, определяйки събитието като спорно и което нито един министър преди него не си позволи да направи. Областният управител на област Търговище изрази странна позиция с откровено заблуждаваща информация.
И това под диктовката на народен представител от ПП-ДБ, представляваща област Търговище, която няма дори емоционална връзка с региона, но която достойно се постара да опорочи честването. И която като жена и майка не разбирам!

Всички те явно привърженици на тезата, че да - децата са избити, но то е защото родителите им били партизани и затова всъщност са виновни явно те - родителите!
Ние от БСП изобщо няма да спорим с тях, защото с откровени национални предатели не се спори! Но ги питаме – след като оправдавате убийството на деца с идеите и разбиранията на техните родители, днес ще продължите ли да раздавате правосъдие срещу децата на днешните ви идеологически противници? След като режете глави от паметниците - как ще продължите? Ето затова казваме – не на вас, а на всички българи, че това е фашизъм!

Впрочем, на 17 декември 2020 г., Генералната асамблея на ООН прие Резолюция "Против съвременната героизация на нацизма и фашизма". Внесена от Русия. Приета със 120 гласа. Против са Украйна и САЩ. България и целият ЕС гласуват "въздържал се".

Ние от БСП твърдим, че убийството на 6 деца не би могло да е спорно! И това честване не е спорно! Могат да бъдат спорни идеологии, но детската смърт не е спорна. Шест невинни душички са си отишли, не разбирайки защо! Нито една идеология в този свят и нито една държавна политика не може да оправдава убийството на деца, защото те са невинни по презумпция! Защото човеколюбието е по-висша ценност от всяка идеология или власт!

Всички, родените преди 80-те години, знаем историята на Шестте ястребинчета. А родените след това дори не са я чували, заради мълчанието на учебниците за този период в историята ни. На тези, които по покана на МОН, извършиха това осакатяване ще кажем – когато не познаваме историята си, със сигурност ще я повторим. Изтриването на историята не я променя. Забравянето на историята не я освобождава. Историята не изчезва, когато е забравена. Тя остава там, където е и се повтаря.
Историята трябва да се помни, а не да се пренаписва, а още по-малко да се реже с флекс! Колкото и да се стремим да станем други, правим ли това - не просто губим фактите, но и човешката си съвест!

Вчера, ние от БСП, заедно с граждани от общините Антоново, Попово, Търговище, Омуртаг, Павликени, от Шумен, Русе, Разград и Велико Търново и дори борческо Панагюрище за поредна година сведохме глави и се смълчахме пред паметника в с.Ястребино.
Защото паметниците не са само за загиналите, те са и за нас, живите. И варварското им рушене е рушене на хилядолетната ни история като нация.
Защото демонтажът им е демонтаж на националната ни памет.

Ние, от БСП, винаги ще почитаме паметта на Шестте ястребинчета, защото е необходимо всеки път да въcтaвaме cpeщy нecпpaвeдливocттa, cpeщy paздeлeниeтo и oмpaзaтa, ĸoитo тpaйнo и целенасочено ce нacтaниха в oбщecтвoтo ни.

Историята помни Ястребино!
За да не се съмняваме - имало ли е фашизъм в България!
А ние винаги ще припомняме за :


Иван на 9 г. , Надежда (12 г.); Димитринка (11 г.), близначките Ценка и Цветанка (13 г.), и най-мъничкият Стойне – едва навършил своите 7.
Те са ШЕСТТЕ ЯСТРЕБИНЧЕТА!
Бог да даде покой на душите им.


А на нас, като общество и като нация - необходимата мъдрост, 80 години по-късно, да научим уроците си от миналото!

#БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници