На крачка от Шенген: Ще падне ли ветото на Австрия (ОБЗОР)

На крачка от Шенген: Ще падне ли ветото на Австрия (ОБЗОР)

visegradinsight.eu

A A+ A++ A

България продължава опитите да убеди Австрия, че мястото ни в Шенген трябва да бъде без ограничения. Засега предложението на Виена се отнася за въздушните и за водните граници.

По-малко от седмица след важния европейски съвет, страната ни продължава преговорите с Австрия. По думите на премиера Николай Денков това ще продължи до последния момент на тази година, с основната цел България и Румъния да станат пълноправен член на Шенген и да няма да по-специални изисквания.

Това, че двете страни заслужават отдавна да са в свободната зона за придвижване, потвърди и еврокомисарят Илиана Иванова. Всичко това се случва, докато България остава в очакване през тази седмица да чуе решението на парламента в Хага относно ветото за България и Румъния.

„Водим преговори с Австрия. Докато те не приключат, трябва да имате търпение”, призова министър-председателят.

Търпение в преговорите показва държавата ни по отношение на разговорите с Виена страната ни да влезе в свободното пространство не само по въздух и вода, но и чрез отваряне на сухопътните граници.

„Да влезем във въздушния и морския Шенген - това вече си е голям успех. Нека първо да се зарадваме на това. Ще преговаряме до последния момент за включване и на сухопътните граници по форма, която е приемлива за нас”, добави Денков.

Еврокомисията стои плътно зад България и Румъния за пълноправното им членство в Шенген. Това потвърди и българският еврокомисар.

„Надявам се съвсем скоро да станем пълноправен член на пространството. От 12 години изпълняваме критериите за членство. Това е не само право, то е и задължение. Позицията на Комисията е много ясна и не е променяна от самото начало на процеса. България отговаря на критериите и трябва да бъде приета като пълноправен член”, категорична е Илиана Иванова.

От Унгария потвърдиха, че няма да спират България по пътя ѝ за свободната зона, след като получат потвърждение, че няма да има такса за пренос на руски газ.

Комисар Иванова припомни, че проверката, направена по границата, е показала, че изпълняваме задълженията си много добре. „Позицията на Комисията беше ясно потвърдена и с последните посещения по границата. Няма нито един проблем и нито една грешка в изпълнението на ангажиментите на България”, допълни тя.

На този фон, от „Гранична полиция” признаха, че „оперативната обстановка на границата с Турция е изключително напрегната заради миграционен натиск. Предотвратените опити за нелегално влизане в страната са били близо 13 000. Най-често да преминат нелегално през границата ни са правили групи от 5 до 50 души или от 90-100 лица. С тях имало минимум по двама-трима водачи, разказва НОВА.


#България в Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници