Унгария потвърди официално: Оттегляме ветото си за членството на България в Шенген

Унгария потвърди официално: Оттегляме ветото си за членството на България в Шенген

ФБ/Szijjártó Péter

A A+ A++ A

Унгария ще оттегли възраженията си срещу присъединяването на България към Шенгенското пространство, след като парламентът в София официално потвърди отмяната на таксата върху доставките на руски газ през страната. Това увери министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто, предава Reuters, цитирана от "Фокус".

"Бях информиран от моя български колега, че вчера българският парламент е отменил този закон“, поясни първият дипломат на Будапеща във видео в профила му в социалната мрежа Facebook.

По думите му, след като законът бъде публикуван в петък – както се очаква в Държавен вестник, Унгария ще оттегли възражението си и ще поиска от Европейската комисия да спре наказателната процедура, започната от Будапеща.

България въведе нова транзитна такса от около 20 лева за мегаватчас руски газ през октомври тази година, което предизвика силни критики от страна на Унгария. Тогава Сиярто определи мярката на София като "враждебна“, припомня агенцията.

Външнополитическото ведомство в Будапеща предупреди миналата седмица, че страната ще наложи вето на влизането на България в Шенген, ако таксата по главния маршрут за внос на природен газ в Унгария остане в сила.


#Унгария #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници