Google вече официално се бори с фрагментирането на Android

Google вече официално се бори с фрагментирането на Android
A A+ A++ A

Пускането на новата версия 4.2 на Android мина без излишен шум, не на последно място и заради урагана "Санди", който наложи отмяна на официалното събитие за представянето на платформата. Още по-малко шум пък предизвика промененото лицензионно споразумение за използването на новия SDK пакет за Android 4.2. В точка 4.3 от общите условия се е появила следната интересна клауза: "Вие се съгласявате, че няма да предприемате никакви действия, които биха могли да доведат или да предизвикат фрагментация на Android, което включва, но не е ограничено до дистрибуцията, участието в създаването или рекламирането по какъвто и да е начин на SDK, който е видоизменен от настоящия SDK."

Любопитното е, че това е първата сериозна промяна на лицензионното споразумение на Android от 2009 насам. Според коментатори целта на настоящата промяна е най-вече да предотврати експерименти от типа на съвместния проект на Acer и сайта Alibaba за смартфон със силно видоизменена версия на Android, която се продава под друго име. Само преди два месеца Google успя да спре в последния възможен момент представянето на устройството Acer CloudMobile A800, което щеше да се предлага с Alibaba OS. Тогава анонсираното събитие в Шанхай бе отменено в последния момент, като част от поканените журналисти вече бяха тръгнали за пресконференцията.

Иначе Android продължава да е силно фрагментирана платформа и все още не се вижда начин, по който Google ще успее да поеме контрол над този сериозен проблем. Според данни от компанията над половината потребители все още имат устройства с пуснатата през 2010 г. версия 2.3, а само 2,7% ползват версии 4.1 и 4.2.

http://developer.android.com/about/dashboards/index.html

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници