Със 162 гласа парламентът прие българи с двойно гражданство да стават депутати

Със 162 гласа парламентът прие българи с двойно гражданство да стават депутати

24 часа

A A+ A++ A

Със 162 гласа "за" депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС гласуваха българи с двойно гражданство да стават народни представители. Като те трябва да са живели в страната последните 18 месеца. Този текст е записан в проекта за конституция, който парламентът гледа на второ четене днес.

Против бяха БСП. "Възраждане" и ИТН не са в залата. Те напуснаха дискусията в началото на пленарния ден.

Мая Димитрова от БСП попита как може да се докаже 18 месеца уседналост, още повече, че се говори за влизане в страната ни в Шенген. Тя обърна внимание на факта, че "ние като държава не сме наясно колко са българите в чужбина, къде живеят, колко от тях имат двойно гражданство". Димитрова припомни, че юристите на обществените дискусии не одобриха подобно предложение. Тя прочете и части от клетвата, която се полага при приемане на американско гражданство.

Съпартиецът й Иван Ченчев също се изказа против предложението. Той пък прочете клетвата, която се полага при приемане на гражданство в Канада. Той "с вътрешна убеденост" щял да гласува против.

Независимият Радостин Василев силно се надявал в ГЕРБ да има някакъв морал и да гласуват против. Не "трябвало да се отваря вратата предварително определени хора, в това число и агенти", да влязат в парламента. 99% от българите в чужбина не искали да участват в политиката, а желаели страната ни да стане правова, добави Василев. Атанас Зафиров от БСП го попита "каква е логиката на тези 18 месеца, защо не са 19 или 20".

Радостин Василев му отговори, че "може би са две бременности, или две ротации, или две сглобки да се завъртят".

Антоанета Цонева от ПП-ДБ защити предложението. Според нея е "дошъл моментът това да бъде направено". От 16-те държави в ЕС, които давали право на двойно гражданство, само у нас нямали право да се кандидатират за депутати.

Кристиан Вигенин й опонира, че "поне да са били записали, че депутати могат да стават хора с българско гражданство по рождение, а после са получили второто гражданство". Според Георги Свиленски това била една от най-важните промени в конституцията. Той попита Борисов, Пеевски и Христо Иванов кой внесе предложението, защото авторството трябвало да стане ясно. Най-много очаквал отговор от Христо Иванов. Репликира го обаче Атанас Атанасов, който щял да подкрепи убедено текста. Едно от големите достижения на промените през 1989 г. било, че паднали границите. Той наскоро имал сантиментална среща с много близък приятел лекар, който от 1990 г. бил в САЩ, сега се пенсионирал, построил си къща във Виница и казал, че иска да умре в България.

Атанасов каза, че и неговите две деца живеели в САЩ, били американски граждани, но много би се радвал да се върнат в България. После Атанасов обяви, че "Сергей Станишев бил станал български гражданин през 1996 г., а Андрей Луканов също бил със съветско гражданство".

#ПП-ДБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници