"Синя София" предупреждава, че животът в града скоро ще блокира

"Синя София" предупреждава, че животът в града скоро ще блокира

24 часа

A A+ A++ A

Общинските съветници от „Синя София" призовават водещите политически формации в Столичния общински съвет (СОС) да спрат с нападките помежду си и да започнат конструктивен диалог. Това се посочва в тяхна позиция, разпространена от коалиция КОД.

На заседанието на СОС вчера отново не беше избран председател на съвета. Следващото заседание е насрочено за 11 януари догодина.

Това доведе до ситуация, в която СОС няма избран председател и зам.-председатели и не е структуриран председателскияt му съвет. Не са избрани Постоянни комисии на СОС, без чието становище е невъзможно докладите на общинските съветници и администрацията на Столична община да бъдат обсъждани и приемани от СОС, посочват от „Синя София". Те отбелязват още, че от септември се трупат десетки доклади по важни градски проблеми без решение, зад тях стоят проблемите на хиляди хора и остава блокирана работата на много институции, както и на бизнеса. План-сметката за чистотата на Столична община няма да се приеме. Това ще доведе до понижаване качеството на услугите по сметосъбиране, сметоизвозване, метене, миене, почистване на сняг и т.н., смятат от „Синя София".


„Кметът е длъжен да представи за одобрение от СОС на структура на общинската администрация, което явно скоро няма да се случи и така ще се блокират евентуалните реформи в управлението. Скоро няма да бъде внесена и Програмата за управление на кмета, която той по закон е длъжен да представи пред СОС и която пряко е свързана с бюджета за следващата година", се посочва още в позицията.

Според съветниците от „Синя София" блокирането на СОС ще доведе до това, че вероятно ще се забави и обсъждането на „Бюджет 2024 г."

Те припомнят, че кметът Васил Терзиев е заявил, че Столична община ще загуби сериозна финансова безвъзмездна помощ, ако до края на 2023 г. не бъдат разплатени извършените дейности по редица европроекти. Разплащането може да стане само с решение на СОС, който без избран председател не може да вземе решение за тази цел.

Както "24 часа" съобщи, по-рано в позиция, изпратена до медиите, общински съветници от "Продължаваме промяната – Демократична България" ("Спаси София") заявиха, че поведението на опозиционните политически групи вчера е било безотговорно.

#София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници