Украйна се бори за членство в ЕС, докато посреща втора зима в условията на война

Украйна се бори за членство в ЕС, докато посреща втора зима в условията на война

pixabay

A A+ A++ A

Спасители в Одеска област в Украйна се бориха с пламъци, след като свален руски дрон предизвика пожар в жилищен район, като уби най-малко един цивилен, предаде Voice of America (VOA).

Украинската противовъздушна отбрана е свалила 20 дрона през нощта. Областният управител разкри, че това е третата въздушна атака през изминалата седмица.

Докато Украйна посреща нова зима в условията на война с Русия, европейските лидери се срещната в Брюксел, за да дискутират върху кандидатурата на Киев да се присъедини към Европейския съюз.

26 страни членки решиха да подкрепят предложението за преглед на многогодишната рамка. 26 страни членки обаче не са достатъчни, за да може решението да мине. ЕС се състои от общо 27 страни членки, като се изисква единодушно решение, за да може да се приеме.

Основната пречка пред преговорите за членство на Украйна за ЕС остава унгарският премиер Виктор Орбан, който се счита за един от най-верните европейски съюзници на руския президент Владимир Путин.

Германският канцлер Олаф Шолц определи ветото на Унгария като „патова ситуация“ и подчерта, че е приканил Орбан да напусне стаята, другите другите 26 страни обсъждат помощта от 50 млрд. Евро за Украйна, срещу която унгарският премиер се противопостави.

Орбан нарече решението като „безразсъдно, ирационално и грешно“, като увери, че Унгария няма да отстъпи от тази позиция.

Украйна обяви руския патриарх Кирил за издирване

Въпреки разногласията, унгарският премиер даде заявка, че ще продължава да подкрепя ЕС.

На заседанието в Брюксел, европейските лидери изразиха надежда за бъдещето на разпокъсаната от война Украйна.

„Работим усилено, разбира се, да има резултат, в който да има съгласие на всички 27 страни членки. Но сега смятам, че е важно да се работи за потенциални алтернативи, за да имаме работещо решение, тъй като единодушието не е възможно“, заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

Руският президент Владимир Путин заяви, че скоро безвъзмездната помощ към Украйна ще спре, като прогнозира разделение в ЕС и в американския Конгрес.

И докато световните елити обсъждат военната и финансовата помощ към Украйна и европейския път на Киев, удар с руски дрон в Херсон напомни на украинците, че се задава нова зима в условията на война, със или без нова военна помощ.

#Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници