Христо Иванов: Недопустимо е политици да се намесват в програмата на БНР директно

Христо Иванов: Недопустимо е политици да се намесват в програмата на БНР директно

бТВ

A A+ A++ A

Искам България да продължи да има правителство в тази ситуация и поради факта, че основната логика на Конституцията е да има правителство.

Това каза пред БНР Христо Иванов, лидер на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България".

"Това правителство е единственото, което в момента мога да си представя. То показа, че води до резултати. Когато има по-добра политическа алтернатива, аз съм готов тя да бъде обсъдена. И самата опозиция към момента не може да извади алтернатива и се отказаха от вотовете на недоверие, а обещаха".

Христо Иванов подчерта категорично, че за ПП-ДБ парцелирането на регулаторите на квоти не може да бъде определящ принцип:

"Нито може да бъде единствен принцип. Ние ще търсим начин в крайна сметка да наложим качество".

Той посочи, че има парламентарна традиция и опозицията да бъде включена в тези решения:

"Смятам, че е разумно ние много внимателно да обсъдим нейното продължаване (на тази парламентарна традиция - б.р.). Внимателен съм, защото сме се разбрали две неща - че ще разговаряме за всичко след Нова година и че докато всичко не е договорено, нищо не е договорено".

Всички разбираме, че това (изборът на състав на регулаторите - б.р.) ще бъде въпрос, който ще е с много голям залог и с много голямо напрежение, увери Иванов и добави:

"Убеден съм, че ако подходим рационално, не просто ще избегнем кризата, а ще покажем, че можем да произведем добри новини".

По думите на Христо Иванов на шестима министри от кабинета "Денков" са били искани оставките от партиите, които подкрепят правителството, и нито един от тях не е бил сменен:

"Не бива да превръщаме тази изява в реална индикация за влияние и сила".

В предаването "Политически НЕкоректно" Иванов коментира казуса с неизлъченото интервю на Петър Волгин с посланичката на Руската федерация Елеонора Митрофанова и съмненията за намеса на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски - заради изразена от него публично позиция по темата :

"Всички трябва да разбираме, че е недопустимо политици да се намесват в програмата на БНР директно. Никой няма интерес да създаваме впечатлението, че има такава намеса, България няма интерес. Същевременно е много важно да установим, че когато става дума за Националното радио, а не някакво си радио, е много важно да има установени стандарти. При толкова разделено общество и толкова гледни точки - трябва да има ясни стандарти. За да стигнем до яснота какви са тези стандарти, приложими към конкретното интервю и казус, много е важно Програмният съвет на БНР да излезе с много подробен доклад по този случай. Било ли е съгласувано това интервю? Защо? С какви съображения? Ако съдържанието му по някакъв начин е било проблематично, на кои конкретни норми и стандарти то не е отговаряло. За да можем да видим дали наистина става дума за политическа намеса, или наистина има някакъв проблем".

Според Христо Иванов трибуната на БНР е национален ресурс и как той се използва, трябва да бъде въпрос на ясни стандарти.

Иванов изтъкна, че и след евентуално изпълнение на задачите, които си постави правителството - влизане в Шенген и еврозоната и промени в Конституцията - то ще има смисъл да продължи да съществува заради това, че "дава възможност да се движим към налагане на някакви стандарти, свързани с налагане на върховенство на правото и създаване на институционална предпоставка за изчистване на корупционната среда".

#Христо Иванов - ДБ #БНР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници