България е заплатила на САЩ първата вноска за машините "Страйкър"

България е заплатила на САЩ първата вноска за машините "Страйкър"
A A+ A++ A

България е платила първата вноска за бронираните машини "Страйкър", съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев. След като страната избра американските машини за модернизация на сухопътните войски, трябваше да преведе първата вноска от около 263 милиона долара, за да може договорът да влезе в сила.

"Поне знам, че в сряда или четвъртък вече беше закупена валутата. Направено е плащане. Фактически, договорът влиза в сила след плащането. Самият договор беше подготвен така, че валидността на офертата беше до 15 декември. Мисля, че успяхме да се справим, макар и с леко напрежение накрая", каза Тагарев.

Министърът на отбраната каза още, че е крайно време Паметникът на Съветската армия да бъде изнесен от центъра на София.

"Виждаме, че това е един наистина знак, един тотем на превъзходство на Русия спрямо България. Крайно време е да се изнесе от центъра на София. Не виждам какво може да каже Русия в повече от това, което вече е казала. Тук нека да подчертаем още веднъж, че не България търси врагове, не България обявява Русия за враг. Обратното - Русия обяви НАТО за враг, респективно и нас", коментира военният министър.

Министър Тагарев каза това при отбелязването на 20-ата годишнина от терористичния атентат в Кербала, при който загинаха петима български военнослужещи от състава на Първия пехотен батальон, а десетки бяха ранени.

#бойни машини Страйкър #Тодор Тагарев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници