ЮЗУ си избра скандалния Николай Марин за ректор

ЮЗУ си избра скандалния Николай Марин за ректор
A A+ A++ A

Доскорошният декан на Правно-историческия факултет д-р Николай Марин, професор по международно право беше избран за ректор на Югозападния университет в Благоевград. Изборът беше проведен на фона на скандални обвинения, че под негово ръководство са фалшифицирани дипломи, заради което университетът в момента е обект на проверка от МОН, е новият ректор на Югозападния университет в Благоевград, пише Сега.

Кандидатурите за ректор на ЮЗУ бяха две - на проф. Николай Марин от правния факултет и на проф. д-р Преслав Димитров, който е втори мандат декан на Стопанския факултет, съобщи БНР. В рамките на 15 минути двамата са представили управленските си програми. Проф. Преслав Димитров е наблегнал върху международната акредитация на университета, създаването на маркетингов отдел за привличане на повече студенти и докторанти от чужбина, особено от Азия, както и на междууниверситетски център за нови технологии. Проф. Николай Марин пък е подчертал, че ЮЗУ несправедливо е поставян по средата или на дъното на класациите на висшите училища и трябва да си върне мястото, което заслужава, включително да бъде включен в списъка на изследователските университети. "Дигитализацията на образователния процес ще даде повече възможности за дистанционно обучение, а студентското предприемачество трябва да бъде подкрепено и стимулирано както от преподавателите, така и от бизнеса", е коментирал той. В крайна сметка, след продължило близо 2 часа гласуване с 275 срещу 64 гласа за ректор на ЮЗУ вчера е бил избран проф. д-р Николай Марин.

Преди дни вече бившият преподавател в ЮЗУ доц. Стефан Дечев сигнализира за корупционни практики, ставали в Правно-историческия факултет на ЮЗУ по време на ръководството на декана доц. д-р Николай Марин и зам.-декана доц. д-р Валентин Китанов. По-конкретно, той изпрати сигнал до МОН, в който разказва за раздадени дипломи за висше образование на студенти при нанесени оценки от негово име за непроведени никога изпити с фалшифициране на подписа му. В резултат на това от МОН съобщиха, че са разпоредили проверка. Не е ясно дали тя е започнала преди процедурата по избор на ректор. От ЮЗУ пък заявиха, че заради появили се "дискредитиращи публикации в медийното пространство", си запазват правото на отговор, след като им бъде предоставена информация по официалния ред относно публикуваните твърдения и предположения.

#ЮЗУ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници