Израелската армия убила трима еврейски заложници в Газа погрешка

Израелската армия убила трима еврейски заложници в Газа погрешка
A A+ A++ A

Израелските военни съобщиха, че по погрешка са убили трима заложници по време на кампанията си в Газа. По-рано Ерусалим беше атакуван от ракети за първи път от 30 октомври, въпреки че те бяха прехванати от защитната система Iron Dome.

Израелската офанзива в Газа продължава. Жители съобщават за сражения в северната, централната и южната част на анклава. Израелските военни заявиха, че няколко ракети са били прехванати над Ерусалим, малко след като са прозвучали предупредителните сирени за въздушна тревога. Въоръженото крило на "Хамас" посочи в изявление, че е изстреляло ракети към града "в отговор на ционистките масови убийства на цивилни граждани". Спасителните служби на Израел не съобщават за жертви и ранени.

Израелската армия обяви, че е убила трима заложници, държани в Газа, след като са били "погрешно идентифицирани като заплаха" в северния град Шеджая.Телата им са били върнати в Израел. Инцидентът се разследва, казаха още военните и припомниха, че тяхна "мисия е да открият изчезналите и да върнат всички заложници у дома". Повече от 100 души остават в плен в Газа, след като бяха заловени при атаките на 7 октомври в Израел. Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече убийството на заложниците непоносима трагедия и за пореден път заяви, че властите са решени да върнат пленниците у дома. Реакция дойде и от Белия дом, където говорителят на американския Национален съвет за сигурност Джон Кърби каза, че убийството на тримата е трагична грешка.

Вчера пред Общото събрание на ООН, което обсъжда ситуцията в Ивицата Газа, израелският представител Гилад Ердан разкритикува приетата от световната организация резолюция, в която се настоява за незабавно примирие в анклава, и заяви, че спирането на огъня ще запази живота на бойците на "Хамас". Преди това палестинският му колега Рияд Мансур каза, че израелската страна атакува настоящето и бъдещето на Палестина, като убива хора с различни професии като инженери, журналисти и учени.

#Ивицата Газа #Израел #"Хамас"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници