До края на деня Нидерландия ще каже пуска ли ни в Шенген

До края на деня Нидерландия ще каже пуска ли ни в Шенген
A A+ A++ A

"Силно съм убеден, че до края на деня ще има съобщение за вас". Това каза нидерландският премиер Марк Рюте след приключването на Европейския съвет в Брюксел, цитиран от Клуб Z.

Попитан дали новината ще бъде положителна или отрицателна, министър-председателят на Нидерландия отговори лаконично: Ще видите.

"Да, очакваме позитивни новини от Нидерландия", каза междувременно българският премиер Николай Денков.

Стана ясно, че днес има заседание на нидерландския министерски съвет, а решението ще бъде внесено в парламента на Нидерландия.

"Разбира се, крайното решение, с което се вдига ветото, трябва да дойде от парламента. Това ще стане другата седмица, ако всичко е наред", обясни още Денков.

Очакваното положително решение на Нидерландия се дължи и на доклада на Комисията от мисията й у нас в края на ноември, уточни Денков. В нея бяха включени експерти и от Нидерландия, и от Австрия.

Преговорите с Австрия продължават. В момента се обсъждат варианти, разменят се възможни текстове как би могло да изглежда едно решение. Денков е убеден, че Австрия ще се повлияе от решението на Нидерландия.

"Без положително решение в Ниската земя разговорът би бил излишен", подчерта той.

В четвъртък и президентът Румен Радев обяви, че очаква Нидерландия в най-скоро време да обяви пълна подкрепа за влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

#Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници