Къде е Навални? Руските власти отказват да посочат къде са го отвели

Къде е Навални? Руските власти отказват да посочат къде са го отвели
A A+ A++ A

Съюзници на лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални заявиха днес, че все още не е ясно къде се намира той, след като затворническите власти съобщиха, че Навални вече не е в наказателната колония, където излежаваше присъдата си, предаде Ройтерс.

Навални, бивш адвокат, който стана известен с това, че се изправи срещу елита около президента Владимир Путин и го обвини в корупция в огромен мащаб, бе осъден през август по нови обвинения, свързани с предполагаема екстремистка дейност, като съдът добави още 19 години затвор към предишна присъда от 11 години и половина.

Неговите сътрудници, които се подготвяха за очакваното му прехвърляне в наказателна колония със "специална охрана" - затворнически център с най-строги мерки за сигурност по стандартите на руската система за лишаване от свобода - заявиха, че Навални не е виждан от адвокатите си от 6 декември, пише БТА.

Адвокатът на Навални, Вячеслав Гимади, каза, че служители на затвора са съобщили днес пред съда, че Навални е напуснал наказателна колония ИК-6 в Мелеково, Владимировска област, на 235 километра източно от Москва. Те обаче не са дали никаква информация за това къде е бил отведен той.

"Къде е бил отведен, не е известно", заяви говорителката на Навални Кира Ярмиш, като добави, че на адвокатите е било казано, че той е напуснал наказателна колония ИК-6 на 11 декември. "Нека ви напомня, че адвокатите не са виждали Алексей от 6 декември. Защо не им е било позволено да се срещнат с него, ако Алексей все още е бил в ИК-6, не знаем", отбеляза тя.

Навални си спечели подкрепа и възхищение от разнородната руска опозиция за това, че през 2021 г. доброволно се върна в Русия от Германия, където се лекуваше от това, което западните лабораторни тестове показаха, че е било опит за отравяне с нервнопаралитично вещество. Самият Навални твърди, че е бил отровен в Сибир през август 2020 г. Кремъл отрича да се е опитвал да го убие и казва, че няма доказателства за отравяне.

#Алексей Навални

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници