Ще платим ли повече за коледните покупки тази година

Ще платим ли повече за коледните покупки тази година

pixabay

A A+ A++ A

Очаква ни спокойна Коледа от пазарска гледна точка. Това каза в интервю за БТА Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), в коментар на ситуацията на борсите в последния месец от годината.

Според него с разумно и неемоционално пазаруване може да имаме потребителска кошница, която да е на по-ниски стойности от миналата година при същото качество.

"В никакъв случай потребителите да не се поддават на емоцията на празника да похарчат повече пари за излишни неща и внимателно да преценяват, когато видят високи цени", посъветва той и допълни, че от нас зависи дали ще подкрепим некоректна търговска практика или не.

По думите му кривата на изменение на цените на храните на едро в момента е почти права линия. „Като цяло една спокойна балансирана среда, доста обтегната откъм конкуренция и съвсем предвидима, едно логистично спокойствие на световния и на европейския пазар“, обясни Иванов.

"На европейския пазар наблюдаваме тенденции към нормализиране, това в никакъв случай не е дефлация, а по-скоро неутрализиране на отрицателните ефекти от отрицателните очаквания. Абсолютно същата тенденция се пренесе и на българския пазар. Даже при покачващата се цена на захарта имаме по-ниски нива от 2022 година, което означава, че специално при този ресурс сме имали едно надценяване в края на миналата година спрямо сегашния момент", обясни той.

#покупки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници