Деница Сачева: Осиновяването е темата на моя живот

Деница Сачева: Осиновяването е темата на моя живот

БТА

A A+ A++ A

Коментар на Деница Сачева, депутат от ГЕРБ по повод важното решение на депутатите от вчера относно осиновяването на деца. В светлината на задълбочаващата се демографска криза, този обществен проблем е с първостепенно значение за обществото ни. А борбата на Деница Сачева и нейните сподвижници за тази кауза, заслужава огромен респект, признателност и почитание!

„Преди 7 години с Екатерина Захариева започнахме тази битка за промени в Семейния кодекс в полза на децата, които са осиновени или чакат да бъдат осиновени.

И двете с Катя имаме осиновени деца и знаем колко е важно те да знаят своя произход, за да живеят свободни и сигурни в себе си. За мен осиновяването е темата на моя живот, защото и майка ми е осиновена и повече от 50 години търси своя произход. Днешната законодателна победа посвещавам на нея.

Какво се промени днес:

С промените в Семейния кодекс днес дадохме възможност осиновените да получават по-лесно информация за произхода си.

Създадохме Национална електронна информационна система за пълно осиновяване, която ще се създаде и поддържа от Министерството на труда и социалната политика.

В същата система да бъдат включени данните от регистрите на децата и на кандидатите за осиновители, които в момента са пръснати в различните регионални дирекции „Социално подпомагане“, както и децата, които не са били реинтегрирани в биологичните си семейства. Така цялата информация ще бъде на едно място. Процесът ще бъде проследим за всички решения, взети от отговорните институции.

Създаваме електронна платформа за кандидатстване за осиновители.

Ще се запази принципът да се търси най-добрият интерес на детето, като се разширят инструментите за работа на социалните работници, включително с възможности за допълнително социално проучване и осиновяване на братя и сестри заедно.

Разсиновяване да се прави само след експертна оценка от социален работник или психолог за степента на разстройване на отношенията между двете страни.

Осиновяването да не може да се прекрати по взаимно съгласие преди навършване на 25-годишна възраст на осиновения".

#Деница Сачева #Деница Сачева - ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници