Два любими филма избрани за съхранение в Националния филмов регистър

Два любими филма избрани за съхранение в Националния филмов регистър
A A+ A++ A

"Аполо 13" и "Сам вкъщи", двата вероятно най-добри филма съответно за завръщане и оставане у дома, са сред избраните за съхранение в Националния филмов регистър на САЩ, предаде Асошиейтед прес.

От Библиотеката на Конгреса, в която се намира регистърът, отбелязват, че тазгодишната селекция обхваща период от над 90 години. Най-старият филм сред новите попълнения е A Movie Trip Through Filmland от 1921 г., предлагащ ранен поглед върху влиянието на филмите.

Най-новите филми са от 2013 г. - отличените с "Оскар" разтърсваща драма "12 години в робство" и документалната лента "На крачка от славата".

Сред новите попълнения са също "Терминатор 2: Денят на страшния съд" на режисьора Джеймс Камерън, анимационната класика "Лейди и Скитника" на "Дисни" и "Сватбен банкет" на Анг Лий. Точно навреме за празниците е включен и "Кошмарът преди Коледа".

Ежегодно от 1988 г. Библиотеката на Конгреса, подбира филми за съхранение въз основа на тяхното културно и историческо значение. С новите попълнения регистърът вече наброява 875 игрални холивудски продукции, документални ленти, независими кинотворби и ранни експериментални филми. За да бъдат включени в Националния филмов регистър на САЩ, продукциите трябва да имат най-малко 10-годишна история зад гърба си.

#Сам вкъщи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници