Подслон за бездомни се предоставя в три Центъра за временно настаняване в София

Подслон за бездомни се предоставя в три Центъра за временно настаняване в София

pixabay

A A+ A++ A

Столичната община има развита система от социални услуги за възрастни хора в затруднено положение, нуждаещи се и останали без дом. Това съобщиха в отговор на запитване от пресцентъра на Столичната община.

Подслон за бездомни лица и семейства се предоставят в три Центъра за временно настаняване в София, които работят целогодишно. Общината работи в сътрудничество в грижата за хората без дом и с неправителствения сектор, които оказват социална подкрепа за тях, чрез предлагане на безплатен обяд - супа и хляб, а фондация "Конкордия- България" осигурява и подслон за бездомни младежи, отбелязват от общината.

В Центровете за временно настаняване постъпват хора без дом, които са насочени от деветте дирекции "Социално подпомагане" на територията на Столична община или чрез мобилен екип на общината, който прави обходи и реагира на подадени от гражданите сигнали. Много често и самите граждани се обръщат директно към социалните услуги с желание за настаняване, отбелязват от общината.

В Центровете за временно настаняване има възможност за кризисно настаняване, с изключително облекчена процедура, а след настаняването на потребителите, социалните работници им съдействат за изготвяне на необходимия набор от документи. Целта е максимално бързо хората да получат социална закрила, от която имат необходимост.

В Центровете на гражданите се осигурява подслон, подкрепа от социални работници със съдействие за регистрация в Бюрата по труда; съдействие за издаване на документи за самоличност, осъществяване на връзка с близките им; свързване с дирекциите "Социално подпомагане" по настоящия им адрес, както и съдействие за настаняване в здравно заведение или друг вид социална услуга, отговаряща на тяхната потребност, информират от общината.

От там информират, че всеки гражданин има право да се обърне за съдействие към структурите на Столична община за оказване на съдействие или насочване към подходяща социална услуга.

На телефони: 112; 02 /80-35-909 и на Контактен център на Столична община - 0700/ 173-10 могат да се подават сигнали, които се обработват веднага.

#бездомни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници