„Мудис” заплаши Кипър с ново рейтингово понижение

„Мудис” заплаши Кипър с ново рейтингово понижение
През октомври „Мудис” вече понижи рейтинга на Кипър с три степени – до "B3" от "Ba3" с негативна прогноза. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Рейтинговата агенция „Мудис” съобщи, че може да понижи още дългосрочния кредитен рейтинг на Кипър заради липсата на напредък на преговорите с „тройката" международни кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ).

Агенцията ще преразгледа оценката на страната (В3) с оглед на възможно понижение понеже смята също, че бюджетният й дефицит ще се окаже по-голям от очакваното, предаде АФП, цитирана от БТА.

През октомври „Мудис” вече понижи рейтинга на Кипър с три степени – до "B3" от "Ba3" с негативна прогноза, заради дълбоките трудности в банковия сектор, тясно свързан с Гърция, припомня Дарик.

Кипър, член на еврозоната,  през юни поиска да се възползва от финансова помощ, надвишаваща 10 млрд. долара поради бюджетните проблеми и необходимостта от рекапитализация на местните банки, пострадали при реструктурирането на гръцкия дълг.

Според Кипър обаче мерките, изисквани от „тройката" – намаляване на заплатите на чиновниците и социалните разходи и повишаване на ДДС, са прекалено тежки да изпадналата в рецесия икономика.

Дори ако преговорите приключат през 2012 г., „Мудис” смята за малко вероятно отпускането дори на минимална помощ до края на годината поради времето, необходимо на парламентите от еврозоната да одобрят евентуална нова програма за помощ.

#Мудис #Кипър #ЕС #ЕЦБ #МВФ #еврозона #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници